Éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás felelős a Sandy hurrikánért?

A Sandy hurrikán pusztítása után egyre több kutató mutat rá arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolhatja a hurrikánokat is.

Egyetlen időjárási esemény, legyen szó szárazságról, árvízről, vagy hurrikánról nem köthető közvetlenül az éghajlatváltozáshoz – állítja a klimatológus. Sokkal inkább arról van szó, hogy az éghajlatváltozás megváltoztatja a gyakoriságát és intenzitását az extrém időjárás i eseményeknek, ami így akár a hurrikánok erősödését is okozhatja.

A Nemzeti Légkörkutató Intézet munkatársa Kevin Trenberth szerint rossz kérdés az, hogy egy-egy időjárási eseményért felelős-e az éghajlatváltozás, hiszen minden időjárási eseményt módosít az éghajlatváltozás, azáltal, hogy az éghajlat melegebbé vált.

Az éghajlatváltozásanak a hurrikánokra gyakorolt hatásának kutatása még gyermekcipőben jár. Azt lehet tudni, hogy éghajlatunk, mintegy 1 -1.5 C fokkal melegebb, mint az ipari forradalom előtt, és a légkör mintegy 4%-kal több nedvességet tartalmaz, mint az 1970-es években, éppen az emelkedő hőmérséklet miatt. Ennek oka, hogy a levegő annál több vizet tartalmaz, minél magasabb a hőmérséklete. Mindez okozhat hevesebb esőzéseket is. Az évszázad végére a modellek szerint a hurrikánok 20%-kal több csapadékot adnak majd, mint most, állítja Jeff Masters a Weather Underground munkatársa.
Az Egyesült Államok klímaváltozást kutató projektjének állítása szerint az elmúlt évtizedekben a hurrikánok energiája növekedett, és ebben az évszázadban ez a folyamat tovább fog folytatódni.

Az, hogy az őszi időszak végén az Atlanti-óceán hurrikánokat képes generálni, összefüggésben állhat azzal, hogy növekszik az óceán felszínének hőmérséklete. Az Atlanti-óceán középső medencéjének hőmérséklete ebben az évben mintegy 4C fokkal volt melegebb, az átlagosnál, mindez szokatlanul magas páratartartalommal járt együtt, ami ideális feltételeket teremtett az intenzív csapadékhulláshoz.

A Sandy hurrikán és az éghajlatváltozás

Egyes kutatók a Sandy hurrikán keletkezése és az éghajlatváltozás között közvetlen összefüggést is felfedeztek. Az északi sark jegének olvadása, és az itt lévő tengervíz szokatlan felmelegedése, megváltoztatta a futóáramlás amplitudóját. Ezzel egyidőben a grönlandi szokatlanul magas légnyomás, blokkolta a hurrikánok hagyományos útvonalát, és a Sandy hurrikánt egy szokatlan északi irányba kényszerítette –állítja Dr. Jennifer Francis a Ruthger egyetem kutatója.
Az még nem világos, hogy a klímaváltozás milyen szerepet játszik az Atlanti-óceán hőmérsékletének emelkedésében, de a Sandy hurrikán jó jelzés lehet arra vonatkozóan, hogy mi vár az USA északnyugati államaira, az elkövetkező években, ha az óceán hőmérséklete tovább emelkedik és a hurrikán szezon időtartama kitolódik a késő őszi időszakra.

. Az északi sark jegének olvadása, és az itt lévő tengervíz szokatlan felmelegedése, megváltoztatta a futóáramlás amplitudóját. Ezzel egyidőben a grönlandi szokatlanul magas légnyomás, blokkolta a hurrikánok hagyományos útvonalát, és a Sandy hurrikánt egy szokatlan északi irányba kényszerítette –állítja Dr. Jennifer Francis a Ruthger egyetem kutatója.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com