Éghajlatváltozás

Élelmiszer ár robbanást okoz az éghajlatváltozás

A mostanihoz hasonlóan drámai élelmiszerárak várhatóak az elkövetkező 20 esztendőben, azonban ezek az árak már nem drámaiak lesznek, hanem mindennapiak – figyelmeztet az Oxfam. 

Az olyan jelenségek, mint az amerikai és hazai szárazság is egyre gyakoribbá válnak és ez további milliók alultápláltságát és akár halálát is jelentheti. De nem szabad azt hinni, hogy ez a jelenség csak a fejlődő országokat érinti majd. Már ma kimutathatóan megváltoztak a fejlett országok táplálkozási szokásai a válság hatására. Csökkent az egészséges élelmiszerek iránti kereslet és nőtt az olcsó egészségtelen táplálékok fogyasztásának aránya.

Megduplázódnak az élelmiszerárak

Az intézet előrejelzése szerint az elkövetkező húsz esztendőben megduplázódnak az élelmiszerárak, és rendszeressé válnak majd az élelmiszerárak drámai megugrásai. Ennek oka, hogy az éghajlatváltozás hatására egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események, mint a szárazság és az árvizek, amelyek rossz terméseredményeket eredményeznek majd.

A jövőbeni események már ebben az évben jól láthatóak. Júliusban 10 százalékkal ugrott meg az élelmiszerek világpiaci ára az USÁ-ban 50 éve nem tapasztalt szárazság, és a Kelet-Európát és pl. Kenyát sújtó aszály következtében. Az Oxfam arra figyelmeztet, hogy a politikai döntéshozók alábecsülik az éghajlatváltozásnak az élelmiszerárakra gyakorolt hatását, ami katasztrofális következményekkel járhat a jövőben.

Dőlnek a melegrekorodok

Idén júliusban az Egyesült Államokban valaha mért legmelegebb hónapot jegyezték fel, és e mellett sohasem mértek még ilyen meleget, mint az elmúlt 12 hónapban.  A szárazság elpusztította az Egyesült Államok kukoricatermésének egy hatodát, ami a világpiaci árak megugrását eredményezte.

Az Oxfam modellezte egy-egy ilyen időjárási esemény hatását, és azt találták, hogy több regionális esemény együtthatása egyetlen esztendő alatt megduplázhatja az élelmiszer árakat.

Az intézet figyelmeztet arra, hogy a 2008-ban elszabaduló élelmiszer árak, milyenzavargásokat indítottak el, és szerepet játszottak az arab tavasz eseményeiben is.

Az ENSZ nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólítja a kormányokat, hogy tegyenek lépéseket, hogy a jövőben a hasonló élelmiszerár sokkok mérsékelhetőek legyenek. Középtávon azonban csak a z éghajlatváltozás megfékezése hozhat eredményt.

 

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com