Éghajlatváltozás

Gyorsuló éghajlatváltozás?

A Meteorológiai Világszervezet éves jelentéséből kiderült, hogy tavaly rekordmennyiségű volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja, amelyek a klímaváltozásért felelősek.

Az elsődleges üvegházhatású gáz, amely az emberi tevékenység során szabadul fel, az a szén-dioxid. Elsősorban a nem megújuló tüzelőanyagok égetésekor keletkezik az a nagy mennyiségű szén, amely a légkörbe kerülve növeli a bolygó felmelegedését. A folyamat felerősödése az iparosodás óta figyelhető meg. Negatív jellemzője, hogy több évtizedig is a légkörben marad, így még inkább „melegíti” bolygónkat.
A Világszervezet főtitkára szerint már most is megfigyelhető az a jelenség, hogy az óceánok egyre savasabbá válnak, ami komoly fenyegetettséget jelent a vízi élővilágra, és a korallzátonyokra.
A második legfontosabb káros gáz a metán, amely szintén sokáig a légkörben marad. E gáz légköri koncentrációja is folyamatosan emelkedett az utóbbi 3 évben és mára elérte az iparosodás előtti szint 259 százalékát. A 2007 előtti hét évben a légköri metán-koncentráció értéke – eddig ismeretlen okokból – stagnált.
A hétköznapi nyelvben kéjgázként emlegetett dinitrogén-oxid légköri koncentrációjának növekedése szintén felgyorsult: a 2011-ben mért 324,2 ppb érték az iparosodás előtti szint 120 százaléka. Százéves időintervallumot tekintve a kéjgáz globális éghajlatra gyakorolt hosszú távú hatása mintegy 298-szor nagyobb a szén-dioxidénál.
A Világszervezet szerint a három fő gondot okozó üvegházhatású gáz elsősorban a tüzelőanyag-kibocsátáshoz, az erdőirtáshoz és az intenzív mezőgazdasági termeléshez köthető, amely 1990 óta 30 %-kal növelte a Föld melegedését.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com