Éghajlatváltozás

Tízezrek tiltakoztak New Yorkban a klímaváltozás ellen, Budapesten is demonstráltak a civilek

Több tízezren vonultak fel vasárnap New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapja alkalmából.

A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében, mi több, a maga nemében talán ez volt minden idők legnagyobb ilyen megmozdulása. A Manhattan központján mintegy három és fél kilométer hosszan, a Népi Klímamenet keretében felvonuló, 310 ezresnek mondott tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Jane Goodall főemlős-kutató, Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.
A ENSZ-ben kedden kezdődik majd csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A világszervezet által megrendezendő csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.
A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint 166 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.
De Blasio polgármester a hét végén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át.
“A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség” – mondta de Blasio.
Hasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak. A vasárnapi New York-i megmozduláson senkit sem vettek őrizetbe.

A globális felmelegedés elleni cselekvés fontosságát hangsúlyozták civilek vasárnap Budapesten is. A People’s Climate March elnevezésű rendezvényhez csatlakozó magyarországi demonstrációt az ENSZ jövő heti, New York-i klímacsúcstalálkozójához kapcsolódóan tartották.

A környezetvédelem, a klímaváltozás, a fenntarthatóság témakörében mások mellett beszédet mondott Lányi András író, ökopolitikus, Mika János éghajlatkutató és Faragó Tibor egyetemi tanár, Magyarország korábbi klímatárgyalója.
A Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren elhangzott beszédek után a javarészt fiatalokból álló demonstrálók az Oktogonhoz vonultak. A mintegy kétszáz résztvevő táblákat tartott a magasba, környezetvédő jelszavakat skandált magyar és angol nyelven. Egyebek között azonnali cselekvést sürgettek a klímaváltozás megállítása érdekében, a Föld védelmére szólítottak fel, a megújuló energia fontosságát hangsúlyozták.
Vasárnap világszerte több országban tartottak hasonló megmozdulásokat civilek.

(Forrás: mti.hu)

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com