Egyéb

A magyarok elutasítják a palagázt

A magyarok 75%-a a megújuló energiákat támogatja és több mint a lakosság fele elutasítja a palagáz kitermelést, az Eurobarométer felmérése szerint.

A Magyar Természetvédők Szövetsége által bemutatott felmérés egy európai zöld projekt része volt, amit a Föld Barátai nevű szervezet koordinált. Magyarországon egyedül a Makói-árokban zajlik némi, nem hagyományos palagáz-kitermelés, más nemzetközi olaj- és gázcégek a Derecskei-medencében, a Békés-medencében, a kiskunhalasi régióban, illetve a Zala- és a Dráva-medencében kutatnak gazdaságosan kinyerhető gáz után – ismerteti a szervezet.
A Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint fel kell hagyni a nem hagyományos gáztevékenységekkel Európában a környezetre, közegészségre és az éghajlatra kifejtett elkerülhetetlen negatív hatásuk miatt, és be kell szüntetni az ilyen irányú kutatási, illetve fejlesztési projektek uniós szintű pénzügyi, politikai támogatását.

Az MTVSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében tájékoztat: hétfőn bemutatta a Föld Barátai Európa környezetvédelmi hálózat palagáz-jelentésének magyar kiadását. Emlékeztet arra is, hogy az Európai Unióban március 23-ig társadalmi palagáz-konzultáció zajlik.
A közlemény szerint a kiadvány számos tévhitet eloszlat a nem hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, köztük elsősorban a palagázzal kapcsolatban. Amellett érvel, hogy ezek a gázok nem gazdaságos energiaforrások, és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan.
A jelentésre hivatkozva a közlemény azt állítja, hogy az Egyesült Államok palagáz-forradalma tiszavirág életű lesz, mivel veszélyes pénzügyi spekulációknak köszönhetően futott fel, továbbá rendkívüli tőke- és energiaigényessége miatt nem oldhatja meg a biztonságos és gazdaságos energiaellátást.

A teljes palagáz jelenés innen tölthető le. [google336]

 

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com