Energiatakarékosság

Az energetikai tanúsítvány jogszabályi háttere

Az energetikai tanúsítvány nem új keletű dolog, ám ma is kevesen, és keveset tudnak róla. Ezen igyekeztünk egy kicsit segíteni, alábbi összefoglaló cikkünkkel.

A kevés tudás talán nem véletlen. A jogszabály 2008-ban jelent meg (176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet), éppen a gazdasági válság évében. Ennek következtében a ingatlan eladások száma drasztikusan csökkent, akárcsak az új lakásépítések száma is. Ennek következtében aztán kevesen szembesültek az új jogszabály előírásaival. Az elmúlt hónapokban, azonban a lakáspiac és a lakásépítés ismét élénkülni kezdett, így úgy gondoltuk, némi ügyvédi segítséggel ismét felfrissítjük olvasóink tudását.

Először is a jogszabály hátteréről. Az új jogszabály célja az, hogy az épületek energiafogyasztása csökkenjen. Ennek elérésében eszköz az energetikai tanúsítvány, amely információt ad az ingatlan energetikai állapotáról, fogyasztásáról, és javaslatokat is megfogalmaz. Mint a legtöbb hasonló jogszabály, úgy ez is az Európai Uniós kötelezettségek miatt került bevezetésre.

Nagyon fontos, hogy 2012 január 1. óta már nem csak az új építésű, hanem a használt, de értékesítésre kerülő, sőt a tartósan bérbe adott ingatlanok esetében is kötelező a tanúsítvány beszerzése – tájékoztatta az Energiahirt Lupovici Jack ingatlanjogász.

Új épületek esetén a tanúsítványt az építetőnek kell elkészítetnie. Ez a szabályozás, már 2009 óta hatályos. Ahogy már írtuk 201 óta a meglévő ingatlanok értékesítésekor kötelező a tanúsítvány megléte. Épületek bérbeadása esetén 2015 december 31-ig, csak teljes épület és legalább 1 éves bérbeadás esetén kötelező a tanúsítvány elkészítése.

Állami intézmények, középületek esetén 500 négyzetméteres alapterület felett kötelező a tanúsítvány elkészítése, és annak jól látható helyen történő kifüggesztése is.

Van néhány olyan speciális épület ahol nem kötelező a tanúsítvány elkészítése a jogszabály szerint. Ide tartoznak többek között a mezőgazdasági ingatlanok, a hitéleti rendeltetésű épületek, és az 50 nm-nél kisebb épületek. A további kivételekről érdemes ügyvédnél, vagy a jogszabályban tájékozódni.

Az energetikai tanúsítvány célja, hogy megmutassa az épület energetikai hatásfokát. A skála „A+” tól „I”-ig terjed, ahol az „A” a legjobb, és az „I” a leggyengébb. A „C”, az éppen megfelelő kategóriát jelenti. Ez a minimumkövetelmény – mondta el Lupovici Jack ügyvéd.

A tanúsítványt a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetik. Az ára egyedi, az elvégzett munkától függ, de azt a kormányrendelet szabályozza.

A tanúsítvány tíz évig hatályos, és annak része egy javaslatcsomag is, ahol a szakember az energiafogyasztás csökkentésére tesz javaslatokat. A tanúsítványokat 2013 óta fel kell tölteni a Építésügyi Dokumentációs és Információs Központba is, ám ez a tanúsító feladat, nem pedig az ingatlantulajdonosé.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com