Energiatakarékosság

Idén is csökkent a lakossági földgázfogyasztás

Az idei fűtési szezonban 7,32 milliárd köbméter gáz fogyott, a felhasznált mennyiség elmaradt a tavalyitól annak ellenére, hogy az idén a szezon április közepéig húzódott, míg az előző évben csak március 25-ig – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összesített adataiból.

A MEKH keddi közleménye szerint a gázellátás a téli időszakban zavartalan volt, a fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte. A stratégiai gázkészlethez, amely 2006 óta szolgálja a fogyasztók biztonságát, nem kellett nyúlni.
A fűtési szezon végeztével a múlt héten megkezdték a gáztárolók feltöltését.
A fűtési szezon addig tart, amíg a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem emelkedik 12 Celsius fok, illetve egy napon 14 fok fölé. Az idén a fűtési időszak április közepéig, több mint 20 nappal tovább tartott, mint az előző évben, amikor – 2011. október 1. és 2012. március 25. között – az ideinél 250 millió köbméterrel több, 7,57 milliárd köbméter gáz fogyott.

A lakossági földgáz fogyasztás csökkenése egyébként évek óta megfigyelhető tendencia, amit csak kis mértékben módosít az időjárás alakulása. A csökkenés a 2000-es évek második felétől tapasztalható, és elsősorban a gázár emelkedésével magyarázható. A földgáztüzelésről a lakosság egyre jelentősebb számban tér vissza a biomasza és széntüzeléshez, ami a lokális levegőminőség romlását eredményezi [google336].

 

 

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com