Energiatakarékosság

Energiamegtakarítás a nyílászáróknál

Közhely, hogy a magyar ingatlanok energetikai besorolása igen rossz. A régi építésű ingatlanok hőszigetelési adottságai igen rosszak, mind a falaknál, födémnél, mind a nyílászáróknál.

A fő problémát az jelenti, hogy a hazai családok jelentős része anyagilag képtelen komolyabb felújításba fogni. A falak utólagos hőszigetelése, vagy a nyílászáró cseréje általában 1 millió forintot is meghaladó költséget jelent. Szerencsére azonban vannak olyan olcsóbb megoldások, amivel komoly energiamegtakarítás érhető el. Ilyenek például a redőnyök is. Most induló sorozatunkban ezeket az elérhető árú módszereket gyűjtjük össze.

Miért éppen a redőny?

A felmérések szerint a hazai nyílászárók állapota igen rossz, a régi, több évtizedes gerébtokos ablakokon szinte áramlik ki a meleg. A nyílászáró csere azonban komoly költséggel jár. Itt jelenthet átmeneti megoldást a redőnyök használata.
A mai modern redőnyök már igen jó hőszigetelési képességgel rendelkeznek. Régi nyílászárók esetén a lehúzott redőny akár 40%-os energiamegtakarítást is eredményezhet, de még a modern nyílászároknál is elérhető közel 20 százalékos megtakarítás.
A modernebb alumíniumredőnyök belseje már speciális hő és hangszigetelő habbal van kitöltve, ami növeli a szigetelési képességet. A lamellák is jól záródnak, így a redőny és ablak közötti rés is plusz hőszigetelési képességgel rendelkezik.
Sok régi redőny belső tokos. Ezek gyakran elöregednek, és komoly forrásai a hőveszteségnek. A külső tokos redőnyök ezzel szemben gyakorlatilag nem okoznak hőveszteséget.

Az okos redőny

Van egy további lehetőség a redőnyök alkalmazására, bár ez már nem kifejezetten olcsó megoldás. A motoros redőnyök ugyanis képesek arra, hogy hő és fényérzékelővel ellátva automatikusan kihasználják a passzív napenergiahasznosításban rejlő lehetőségeket. Miről van szó?

A modern motoros redőnyök képesek arra, hogy érzékeljék a fényviszonyokat, és például amikor a család nem tartózkodik otthon, automatikusan felemelkedjenek, ha napsütéses idő van, és leereszkedjenek rossz hőmérsékleti és fényviszonyok mellett. Ezzel a megoldással remekül lehet a nap energiáját passzív módon hasznosítani, és csökkenteni hideg időben a hőveszteséget.

Mennyibe kerül?

A redőny árak elég erősen változnak attól függően, hogy hol és milyen típusú redőnyt rendelünk. Egy kétszárnyas ablakra a legolcsóbb redőny már 20 ezer Ft-tól elérhető, de értelemszerűen a modernebb kivitelezésű redőnyök árai jóval e felett alakulnak. Itt a négyzetméterár már bőven 10 ezer forint lehet, szerelési költséggel együtt.
Bár lehet az árak nem olcsóak, ám könnyen kiszámítható, hogy a befektetés az energiamegtakarítás révén néhány éven belül megtérülhet. Érdemes a beruházás előtt egy számítást végezni a megtérülési időről, ebben akár a redőnyös oldalakon is kaphatunk segítséget.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com