Energiatakarékosság

Energiatakarékos lakberendezés

Azok, akik igazán figyelnek a környezetükre és az energiatakarékossági szempontokat is figyelembe veszik (nem csupán környezeti, hanem anyagi megfontolásokból is), minden bizonnyal nem csupán a lakás megépítésénél figyelnek erre, hanem annak berendezésekor is mérlegelik a lehetőségeket. Hogy mik is ezek? Írásunkban összeszedtünk néhány szempontot.

Ha igazán körültekintőek akarunk lenni, és mindent energiatakarékosan szeretnénk megoldani, akkor nem elegendő, ha körbeszigeteljük a házunkat, vagy kicseréljük a nyílászáróinkat, netán napkollektoros melegvíz-rendszert építünk be, arra is figyelnünk kell, hogy lakásunk berendezésekor se hagyjuk figyelmen kívül az energiatakarékos, alternatív megoldásokat. A belsőépítészetnek és a lakberendezésnek is van már zöld irányvonala, amely rendkívüli alapossággal dolgozta ki, hogy ne legyen otthonunk energiafaló.

Kezdjük mindjárt a legnagyobb energiapusztítókkal: a háztartási gépekkel. Ezekből olyanokat válasszunk, melyek A, A+ vagy A++ energia-besorolással rendelkeznek, így már tettünk egy lépést az energiamegtakarítás irányába. A helyiségek megvilágításánál is jelentős összegeket spórolhatunk meg, ha energiatakarékos izzókra cseréljük le hagyományos izzóinkat minden helyiségben. Még ennél is jobban járunk, ha – ahol lehet – LED-es megvilágítást alkalmazunk. A bútorok és lakberendezési tárgyak kiválasztásánál kövessük azt az alapelvet, hogy a kevesebb több: csak olyan bútorokkal rendezzük be a lakást, amelyekre valóban szükségünk van. A nappaliban ülőalkalmatosság helyett vagy azt kiegészítve választhatunk néhány nagyobb ülőpárnát, és ne spóroljunk a jó minőségű szőnyegek kiválasztásánál se, hiszen azok alulról szigetelő hatást nyújthatnak, és mindenképpen növelik a hőérzetet télen.

Az energia legnagyobb hányadát a fűtés viszi el, így erre is fordítsunk kellő figyelmet: ha fával fűtünk, akkor vegyük meg jó előre (akár egy évvel előbb is) a téli tüzelőt, hogy annak legyen ideje kiszáradni, hiszen a nem eléggé száraz fával való fűtés nagyon sok energiát pazarol el. A ház téli hőmérsékletét próbáljuk lejjebb állítani, már 1 C fokkal hűvösebb hőmérsékletnél jelentős megtakarítást érhetünk el egy tél alatt.

Ha még a ház tervezési szakaszában vagyunk, akkor több a lehetőségünk arra nézvést, hogy egy igazán energiatakarékos otthon feltételeit teremtsük meg. A ház megfelelő tájolásával, az ablakok megfelelő helyen való kialakításával sokat tehetünk azért, hogy télen is és nyáron is maximálisan kihasználjuk az ebből eredő előnyöket: télen a kevés napfény beengedésével is sok fűtési energiát spórolhatunk meg.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com