Energiatakarékosság

Itt a tél, hogyan takarékoskodjunk a fűtéssel?

Bár odakint még nem röpködnek a mínuszok, a hőmérők higanyszála napról-napra közelít a 0 fokhoz, így a fűtéssel való takarékoskodás hamarosan égető napi problémává válik. Utánajártunk: hogy csökkenthető a fűtésszámla?
Magyarországon a téli időszakban átlagosan napi 7 órás fűtéssel kell számolnunk, ami eléggé megterhelő a pénztárcánkra nézve: az összes energiafelhasználásunk 70%-át teszi ki! Éppen ezért érdemes áttekinteni, hogyan spórolhatunk a fűtésen, mert minden lehetőség megtakarítással jár.

A szigetelés
Talán az egyik legfontosabb dolog a házak, lakások szigetelése. Egyre többen ismerik ezt fel, és ezen valóban nem szabad spórolni. Már egyszerű nyílászáró cserével is sokat spórolhatunk (hiszen az ablakokon, ajtókon nagyon sok meleg kiszökik), még jobb, ha sikerül a teljes lakás falazatát körbeszigetelni. Mindezzel a fűtési költségek akár a felükre csökkenthetők. A padlástér leszigetelése legyen az első lépés, ha ezt eddig még nem tettük meg: mivel a meleg levegő felfelé száll, a padlástéren keresztül veszíthetjük el a legtöbb hőt.

Napenergia hasznosítás
Már a passzív napenergia hasznosításával is sokat spórolhatunk a fűtésen, a nagy üvegfelületek segítségével hamarabb felmelegszik télen is a lakás, bár ez kétélű fegyver, hiszen nyáron is ez a folyamat figyelhető meg, ami akkor nem éppen előnyös.

Megfelelő szellőztetés
Ha naponta többször, rövid időszakokra nyitjuk ki az összes nyílászárót, hogy a belső berendezések ne tudjanak áthűlni, így azok újra felfűtésére nem pazaroljuk az energiát.

Fűtési rendszerek
Amennyiben lehetőségünk adódik, hogy korszerűsítsük fűtési rendszerünket, érdemes a kínálatban szereplő összes lehetőséget áttekinteni, akár még szakember segítségét is igénybe venni, hogy valóban olyat válasszunk, amely az adott időszakban a leghatékonyabb a mi lakásunkban.

Passzív házak
Ha építkezünk, vegyük fontolóra a passzív ház építését, összességében minimális többletköltséggel építhetünk úgy passzívházat, hogy utána a fűtési (és energia)költségeink elenyészőek lesznek.

Csavard lejjebb a fűtést!
Régi tapasztalat, de ma is igaz: ha 1 fokkal kevesebb hőmérsékletre fűtjük fel a lakást, már azzal is 5-6 %-nyi energiát spórolunk meleg. Lehet, hogy szeretünk pólóban lenni a lakásban, de egy pulóver segítségével is sokat megtakaríthatunk!

Ne feledd! A spórolás nem a szegény ember kényszere kell, hogy legyen, hanem a felelősen gondolkodó ember saját döntése!

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com