Energiatakarékosság

Használt papírból szigetelőanyag

papír szigetelés

Az ingatlanok megfelelő hőszigetelése nagymértékben hozzájárul az energiatakarékossághoz. A tavasztól őszig terjedő időszakban sokan döntenek az építkezés és a lakásfelújítás mellett, ám a várható költségek és a belső mikroklíma alakulása szempontjából is lényeges, hogy milyen rendszert választunk. Ma már a modern nyomdatechnika és nyomtatás korában rengeteg papír és használt újságpapír keletkezik. Az újrahasznosított papírból gyártott szigetelőanyagok kiváló szigetelő jellemzőkkel bírnak.

Hogyan lesz a papírból szigetelőanyag?

A használt újságpapírt elsőként megtisztítják, eltávolítják arról a tűzőkapcsokat, majd őrlik, s így tulajdonképpen egy vattához hasonló anyag keletkezik. Annak érdekében, hogy ellenálljon a rovarok, a rágcsálók támadásainak, és tűzvédelmi szempontokból is biztonságos legyen, bórax segítségével kezelik. Többféle formában alkalmazható szigetelésre, és a beépítés módja is igen változatos. A környezetbarát alapanyaggal könnyen és gyorsan lehet dolgozni, ráadásul mivel nincsen szükség a felesleg levágására, így nem keletkezik építési törmelék sem. A papírból előállított szigetelőanyag éppen úgy alkalmas a födém és a külső falak szigetelésére, mint padlókhoz vagy köztes födémek üregeinek kitöltésére.

Milyen beépítési technológiák léteznek?

A befúvásos technológia során egy gép segítségével juttatja a szakember a szigetelőanyagot a helyére. A megoldásnak köszönhetően akár több méter magasra is eljuttatható ilyen módon az alapanyag, tehát padlástérben kifejezetten ajánlott utólagos szigetelésre. Födémek esetében a kézi bedolgozás bizonyul remek választásnak, mely során nem szabad megfeledkezni a párazáró fólia rögzítéséről sem.

Egyre népszerűbb nálunk is!

A skandináv országokban és Kanadában már évtizedek óta eredményesen használják a cellulózt hőszigetelésre. Nem csak a téli hónapokban bizonyítja kiváló szigetelő tulajdonságait, de nyaranta is, így hazánkban is remek lehetőségek rejlenek benne. Mivel az energiahordozók egyre drágulnak, ezért korántsem mindegy, hogy mennyit kell az ingatlan fűtésére, illetve hűtésére költeni. A környezetbarát szigetelőanyag akár a legszűkebb üregekbe is könnyedén eljuttatható, így tökéletes hőszigetelés valósítható meg segítségével, kiküszöbölve a hőhidak megjelenését. Az idő- és költségtakarékos felhasználási mód mellett a káros anyagoktól való mentessége is az alapanyag előnyei közé sorolható.

A bonyolult hőszigetelési rendszerek beépítése gyakran csillagászati összegekbe kerül és a ráfordított munkaórák csak tovább növelik a költségeket. Az újrahasznosított papírból előállított szigetelőanyag felhasználási köre rendkívül széles, és ha az épület átépítésére kerülne sor, akkor minden gond nélkül kiszedhető és újra beépíthető az alapanyag. A hazánkban is egyre inkább elterjedő megoldás ajánlott mindazok számára, akik megfizethető áron szeretnék megvalósítani a tökéletes hőszigetelést, és ugyanakkor a megbízható minőségről sem mondanának le.

 

 

3 hozzászólás

3 Comments

 1. macruth

  2016-07-29 at 13:28

  Van aki ezzel foglalkozik MO-on?
  Szívesen kipróbálnám!

  • szerkesztőség

   2016-07-29 at 13:33

   Szia!

   Igen, többen is. Én személyesen a Tetopaplan Kft. ismerem és velük volt pozitív tapasztalatunk. http://tetopaplan.hu

 2. szilvai

  2016-07-29 at 17:24

  A bórax segít a kezelésben v. bóraxszal kezelik? Nem mindegy.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com