Energiatakarékosság

Pluszpénzek energiahatékonyságra

Új lendületet kaphatnak az energiahatékonysági beruházások, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium módosító indítványt adott be a 2012-es költségvetéshez, amely szerint a szén-dioxid kibocsátási egységek eladásából az idei év során befolyó bevételek majdnem felét energiahatékonyságra kell költeni, és a Zöld Beruházási Rendszeren keresztül kell felhasználni – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) csütörtökön.

A közlemény szerint a módosítás azt a körülbelül 18 milliárd forint értékű, az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében létrejött nemzeti kvótavagyont érinti, amely a 2008-12-es Nemzeti Kiosztási Tervben értékesítésre félretett mennyiségből, illetve a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe belépő új üzemek számára félretett, de fel nem használt mennyiségből keletkezett.
A módosítás értelmében a bevételek fele az általános költségvetésbe kerül. A megmaradt összegből levonják a fejlődő országoknak még 2009-ben ígért klímavédelmi fejlesztési segélyek összegét, körülbelül félmilliárd forintot, a többi pénz fordítható energiahatékonysági programokra. Ennél közelebbi meghatározást nem ad a módosító indítvány – közölte a MEHI.
A Zöld Beruházási Rendszerben (ZBR) már most is több mint 10 milliárd forintnyi befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott projekt van. Ezek jórészt kifizethetők lesznek, ha a teljes kvótavagyont értékesítik – emelte ki az intézet.
A MEHI már 2012 nyarán javasolta a kormánynak, hogy a 2012-es kvótabevételeket a ZBR keretében energiahatékonyságra fordítsa. Az intézet bízik abban, hogy a 2013-tól rendszeresen érkező évi 15 milliárd forint kvótabevételt is energiahatékonyságra, különösen épület-energiahatékonyságra fordítja a kormány. A jövő évtől azonban a jelenlegi ZBR-nél sokkal hatékonyabb, kedvezményes hiteleket is adó rendszert kellene kialakítani, a karbonforintokat összekapcsolni uniós támogatásokkal, illetve kereskedelmi banki forrásokkal – idézi a közlemény Bart Istvánt, a MEHI igazgatóját.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com