Energiatakarékosság

Spóroljunk energiát a fürdőszobában!

energy saving bathroom

Ha a fürdőszobára gondolunk, nem biztos, hogy eszünkbe jut, hogy ebben a helyiségben is lehet energiát spórolni, pedig lehet! Persze elsősorban itt vizet használunk, ám mivel az is energia, nem mindegy mennyit, és hogyan!

A vízzel való takarékoskodás minden évben a figyelem középpontjába kerül, leginkább a víz világnapja környékén. Ez azonban csupán egy nap, amikor a figyelmünk a vízkészletek végessége felé irányul, ennek ellenére nem árt nap mint nap nyomatékosítani a vízzel való spórolás fontosságát és lehetőségeit. Ennek pedig egyik legnagyobb terepe – valljuk be – a fürdőszoba.

A vízfelhasználásunk egyik legnagyobb részét a WC-használat során pazaroljuk el. Ez már azért is minősül pazarlásnak, mert iható, tisztított ivóvízzel öblítjük le a WC-t, ami már önmagában is meghökkentő tény. Ehhez a tevékenységhez kiválóan alkalmas lenne az ún. szürke víz, a mosógépből kifolyó, kádból leengedett fürdővíz vagy éppen a begyűjtött esővíz. Számoljunk csak utána, hogy mennyi vizet pazarolunk erre nap mint nap! Ha egy teljes tartálynyi vizet leengedünk az bizony – modelltől függően – 10-12 liter, régebbi tartályoknál akár még több is. Ezt felszorozva egy négytagú családdal, már havi szinten is tetemes mennyiség adódik, persze ma már vannak szabályozható WC-tartályok, melyek kevesebbet fogyasztanak egy-egy öblítésnél. Ha tehetjük, szereljük át a WC tartály rendszerét, és hasznosítsuk a szürke vizet! Lehet, hogy ehhez szükségünk lesz egy póttartályra, ám hosszú távon megéri a beruházás! Egy család teljes vízhasználatának közel harmada ugyanis a WC öblítésére megy el.

A másik kardinális terep a fürdés, melynél szintén sokat megtakaríthatunk fürdés helyett zuhanyozással, vagy víztakarékos zuhanyrózsa használatával. A mosdókagylónál is spórolhatunk a vízen: ha mozgásérzékelős vízcsapot szerelünk a régi helyére, vagy ha fogmosásnál fogmosó-poharat használunk. Figyeljünk oda az időnként eltömődő lefolyókra, dugulásokra is, hiszen a dugulások esetén sokkal több vizet használunk például a kád leöblítésére, ugyanis abban a tévedésben vagyunk, így hamarabb lemegy majd a víz. Hívjunk szakembert a dugulás elhárítására és rendszeresen tisztítsuk meg a kád lefolyóját a haj- és szőrszálaktól!

Spóroljunk a villamos energiával is!

Egy fürdőszobában nem csak vizet, hanem áramot is használunk, és ezzel is tanácsos takarékoskodni, nem csak a felmerülő áramszámla, hanem környezetünk megóvása érdekében is. Ha az izzóinkat már energiatakarékosra cseréltük, akkor vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy mivel tudnánk még áramot spórolni. Nyáron szükségtelen a hajszárító használata, és a mosógépet csak akkor indítsuk be, ha meg tudjuk tölteni ruhával. Ezzel nem csak áramot, hanem vizet is spórolunk!

A fűtésen is sokat tudunk takarékoskodni, hiszen már egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet éves szinten sok megtakarítást hoz, mind anyagilag, mind energiában!

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com