Energiatakarékosság

Sütés-főzés: így takarítsunk meg energiát!

Ha gyakran főzünk és sütünk otthon, akkor ez jelentős energiával jár, és ezzel együtt jelentős anyagi teher is. Pedig csak néhány szokásunkat kellene átgondolni, és máris 15-20 %-kal kevesebb energiát használnánk fel a főzéshez. Néhány tanács és tipp, hogyan érhetjük el mindezt.

Főzés

Főzéskor mindig tegyünk fedőt az edényekre, hiszen így kevesebb idő alatt megpuhul az étel, ezzel energiát is spórolunk. Hamarabb megfő a töltött káposzta is a nagy edényben, ha fedőt teszünk rá, hiszen így a keletkezett pára is puhítja az összetevőket. Próbáljuk ki, hogy felteszünk ugyanannyi vizet két egyforma lábasban, egyiket fedővel, a másikat anélkül, és mérjük le, mennyivel hamarabb forr fel a fedővel ellátott víz. Látni fogjuk a különbséget.

Fontos, hogy mindig megfelelő méretű edényt használjunk, és mindig arra a főzőlapra vagy gázrózsára tegyük az edényt, amelynek lángja vagy lapja nem ér túl az edényen, hiszen ellenkező esetben a hő a levegő fűtésére megy el, és ezzel a módszerrel akár 30 %-ot is spórolhatunk.

A hozzávalókkal is „manipulálhatunk”: minél kisebbre vágjuk az alapanyagokat, annál hamarabb megfőnek, és az sem elhanyagolható, hogy csak annyi lében főzzük, amennyi feltétlenül szükséges.

Főzés helyett pároljunk, így egyrészt megtartjuk az értékes anyagokat, másrészt nem melegítünk feleslegesen vizet. Főzés előtt áztassuk be a babot, a lencsét, hiszen így nem kell órákig főznünk őket, amivel szintén jelentős energiamennyiséget spórolhatunk meg.

Ha elektromos tűzhellyel rendelkezünk, a főzés vége előtt akár tíz perccel kikapcsolhatjuk a főzőlapot, hiszen az még ugyanolyan meleg lesz, ám energiát már ekkor nem fogyaszt.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kukta előnyeit, harmadannyi energiával, kevesebb idő alatt fő meg az étel, és minden értékes anyag az ételben marad!

Sütés

Ellenőrizzük a sütőnk ajtaját, hogy jól záródik-e, ez nagyon fontos, hiszen egy rossz záródás jelentős energiaveszteséggel járhat. Előre gondoljuk át, hogy mit szeretnénk sütni, és egyszerre készítsünk akár kétféle sütőben elkészíthető ételt, mert ezzel kevesebb energiát használunk, mintha kétszer melegítenénk fel a sütőnket.

Használjuk ki a légkeveréses sütő előnyeit, segítségével egyszerre több tepsiben is süthetünk, és akár 60 %-kal kevesebb energiafelhasználással, valamint akár 30%-kal gyorsabban elérhetjük a kívánt eredményt. A légkeveréses sütő másik nagy előnye, hogy a sütemények sokkal egyenletesebben sütnek és az aljuk szinte soha nem ég meg.

Célszerű a sütőt is kikapcsolni a sütés vége előtt 10 perccel kikapcsolni, és sütés közben igyekezzünk minél kevesebbszer kinyitni a sütő ajtaját, hiszen ezzel is jelentős az energiamegtakarítás.

Csak azokhoz a receptekhez melegítsük elő a sütőt, ahol a recept ezt kifejezetten kéri, mivel így is 20 %-os lehet az energián való spórolás.

Még ezeken is spórolhatunk

Sokat spórolhatunk, ha beszerzünk egy elektromos vízmelegítő, hiszen ezek a készülékek kis hőveszteséggel dolgoznak, és nagyon hamar felforralják a vizet. Kis mennyiségek sütése esetén ne használjuk a sütőt, helyette használhatunk melegszendvics sütőt, illetve mini-grillezőt.

Szintén érdemes odafigyelni a fagyasztott ételek kiolvasztására, amihez még energiát sem kell használnunk, ha időben átgondoljuk, hogy mit szeretnénk másnap főzni, és időben kivesszük a fagyasztott ételeket a fagyasztóból.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com