Energiatakarékosság

Tintaspórolás betűtípus-cserével

Sokan nem is gondolják, de egy egyszerű beállítással nagyon sokat lehet spórolni a nyomtatási költségeken. A közhivatalokban, a cégek irodáiban a nyomtatási költségek tetemes arányt tesznek ki a kiadási tételeken belül, még akkor is, ha legtöbbször kétoldalasan nyomtatnak, vagy nagyon meggondolják, mi az, amit valóban ki kell nyomtatni. Még inkább jellemző ez azokra a cégekre, amelyek hivatásszerűen végeznek nyomtatást, például címke nyomtatást vagy plakát nyomtatást.

A nyomtatási költségek két részből állnak: egyrészt a papírra fordított kiadások, másrészt a nyomtató tinta vagy tonerköltségei, illetve a nyomtatók karbantartási költségei. A tintaköltségek jelentős részét megspórolhatjuk akkor, ha a Times New Roman betűtípus helyett a Garamond betűtípust használjuk, állítja egy 14 éves diák.

A fiú arról írt tanulmányt, hogy ha iskolájában a dokumentumokat ez utóbbi betűtípussal nyomtatnák, az éves szinten 28 ezer dollárnyi megtakarítást jelentene, hiszen a Garamond betűtípus kevésbé tintapazarló, mint a Times New Roman betűtípus. A tanulmányban a fiú kifejtette azt is, hogyha az amerikai kormány egésze is a hatékonyabb betűtípust használná, akkor éves szinten 30 milliárd forintnak megfelelő összeget spórolnának meg. Ez tetemes összeg, a jelenlegi éves 404 milliárd forintnyi nyomtatási költséghez viszonyítva is. És mindez elérhető egy egyszerű betűtípus cserével!
Érdemes tehát mindenkinek: hivataloknak, cégeknek megfontolni, hogy milyen betűtípussal nyomtatják a dokumentumokat!

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com