Energiaválság

Az erős szél miatt állt le az atomrektor Romániában

Fennakadásokat okozott az áramellátásban a szeles időjárás több dél-romániai megyében, a cernavodai atomerőmű egyik rektorát is le kellett állítani.

Dél-Romániában mintegy 150 település maradt áram nélkül hétfőn, miután helyenként 100 kilométeres óránkénti sebességgel fújt a szél. A meteorológusok hétfőn sárga és narancssárga jelzésű riasztást adtak ki, amely a déli és keleti megyékre érvényes.
A cernavodai atomerőmű 1-es reaktorát leállították, de a hatóságok szerint nem áll fenn semmilyen veszély, és várhatóan 36 óra múlva újraindítják. A leállás oka az, hogy az erős szél kárt okozott a reaktorral összekapcsolt áramvezetékekben.
A dél-romániai Konstanca, Tulcea, Calarasi és Ialomita megyékben összesen 150 településen volt áramkiesés miután több száz transzformátor-állomás hibásodott meg.
Az érintett megyékben több országúton nehézzé vált a közlekedés, miután több helyen fák dőltek az úttestre. A Fekete-tenger partján fekvő Konstanca városban 200 ezer euró kár keletkezett, amikor az erős szél letépte egy lakóház tetőszerkezetét, amely megrongálta a lakóház mellett parkoló gépkocsikat.
A romániai szélenergia-parkok több mint felét is leállították, ezért jelentős áramkiesés keletkezett az országos energiatermelési hálózatban. A Hotnews román hírportál értesülése szerint összesen 1100 megawatt áramkiesést jegyeztek az országos hálózatban, aminek a pótlására a Hidroelectrica energiaközpontban és az erdélyi Radnóton (Iernut) lévő hőerőműnél indítottak be pótlólagos kapacitásokat.
Forrás:MTI

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com