Energiaválság

Energiahiány Japánban

Energiatakarékossági programot indított a japán kormány a fűtési csúcsszezon közeledtével hétfőn, mivel a szigetország továbbra is áramellátási nehézségekkel és energiahiánnyal küzd atomerőműveinek leállítása miatt.

A kormányzat és a japán energiaszolgáltatók arra kérték a lakosságot és a vállalatokat, hogy önkéntesen csökkentsék fogyasztásukat december 3. és március 29. között. A szigetország legészakibb prefektúrájától, Hokkaidótól hétszázalékos fogyasztáscsökkentést vár a kabinet, más régiók számára ugyanakkor nem határoztak meg konkrét, számszerű célokat – jelentette az NHK japán televízió.
A várható energiahiányra felkészülve a japán szolgáltatók korábban arról állapodtak meg, hogy megosztják egymással kapacitásaikat a fogyasztás hirtelen növekedése, illetve áramtermelési problémák esetére.
A takarékossági felhívás csak hétköznapokra vonatkozik, és nem érvényes a december 29. és január 4. közötti ünnepi időszakra. A program nem terjed ki továbbá a szubtrópusi éghajlatú Okinava prefektúrára.
Japán most negyedszer indít takarékossági programot a 2011. márciusi fukusimai atombaleset óta. Biztonsági megfontolások és lakossági félelmek miatt jelenleg a szigetország 50 működőképes atomreaktorából mindössze kettő üzemel. Korábban az atomenergia az ország áramellátásának mintegy 30 százalékát biztosította.
Egyebek mellett a légkondicionáló berendezések, a világítás, valamint a liftek használatának visszafogására kérte eddig az embereket a kormány. Az energiatermelési kapacitások számottevő csökkenése ellenére egyelőre nem voltak jelentős áramellátási zavarok Japánban.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com