Energiaválság

Olajpala kitermelés: valós lehetőség vagy újabb buborék?

A jövőben potenciálisan fellendülő palaolaj-kitermelés jelentős olajárcsökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat – állítják elemzésükben a PwC tanácsadó cég szakértői. Egyes elemzők azonban vitatják az állítást.

A palaolaj-kínálat okozta alacsonyabb olajárak jelentősen befolyásolhatják a világgazdaság fejlődését, a globális GDP összesen körülbelül 2,3-3,7 százalékos növekedést érhet el 2035-re. Ez akkora mértékű változás, mintha abban az évben egy Egyesült Királyság méretű gazdaság teljesítménye hozzáadódna az összes GDP-hez – idézi az MTI-hez eljuttatott összefoglaló John Hawksworth-t, a PwC vezető közgazdászát, a jelentés társszerzőjét.
Az olajár csökkenésének pozitív gazdasági hatása országonként különböző képet mutathat. Az olyan nagy olajimportáló országok, mint India és Japán akár 4-7 százalékos növekedést tapasztalhatnak 2035-re, az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság teljesítménye pedig 2-5 százalékkal javulhat.
Ezzel szemben a legfőbb olajexportálók, azaz Oroszország és a Közel-Kelet hosszú távon jelentős veszteséget is realizálhatnak.
A palaolaj innovatív lehetőség a megfizethető energiaárak, az energiafüggetlenség és energiabiztonság irányában, fontos azonban ezeket az előnyöket a már meglévő környezetvédelmi célokkal összhangban kezelni – emeli ki Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási szolgáltatások vezető partnere.
A PwC elemzése szerint a palaolaj kitermelése 2035-re elérheti a napi 14 millió hordót, az akkori olajtermelés 12 százalékát.
A palaolaj olyan nyersolajfajta, amelyet magas szervesanyag-tartalmú üledékes kőzetekből állítanak elő. Jelenleg az olajpalát elsősorban fűtőanyagként, illetve a tengerhajózásban hajtóanyagként hasznosítják, kisebb mennyiségből kemikáliákat állítanak elő. Az olajpala-kitermelés általában költségesebb és bonyolultabb, így az olaj ilyen módon történő kitermelése csak akkor gazdaságos, ha a nemzetközi piacokon tartósan magas szinten marad a kőolaj ára.

A fenti elemzéssel azonban óvatosan kell bánni, számos elemző jelezte már, hogy az olajpala alacsony ROI értéke miatt a kitermelése alig éri meg (A ROI azt mutatja meg, mennyi energiát kell befektetni, az energia kinyeréséhez). Mindez azt jelenti, hogy az alajpala kitermelés rendkívül energiaigényes, így az nem jár együtt az olajárak csökenésével. Ráadásul az olajpala kitermelés rendkívüli környezetpusztítással jár együtt. Az elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy a készleteket jelentősen túlbecsülik, és a valósan kitermelhető mennyiség nem éri el a jelentésekben szereplő nagyságot. Az olajpala kitermelése a fentiek miatt nem képesek az olajcsúcsot érdemben módosítani.

 

 

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com