Energiaválság

Olajsokkot jósol az OECD

Az OECD most megjelent kutatási anyaga szerint 2020-ra akár 190 dollár felé is emelkedhet a kőolaj ára. A jelentés felrúgta az eddigi hivatalos kompromisszumot, amely 120 dollár körüli árral számolt. Az OECD az emelkedést elsősorban a fejlődő országok keresletének tudja be, de nem számol az olajcsúcs problémájával.
Mindenesetre jelzésértékű, hogy ma már az alternatív kutatók mellett a hivatalos szervezetek is ilyen magas olajárral számolnak. Az olajár eddigi csúcsát 140 dollárt a gazdasági válás kirobbanásakor érte el, sokak szerint ennek tudható be maga a válság is.

Az OECD legújabb várakozása szerint 2020-ra a 190 dolláros szintet is elérheti a Brent könnyűolaj hordónkénti ára. Ez igencsak meglepő prognózis, ugyanis több hivatalos előrejelzés – köztük a Nemzetközi Energia Ügynökség – “csak” 120 dollár körüli árat vár az évtized végére, míg az Egyesült Államok kormánya még a jelenleginél is alacsonyabb olajárra számít.

Még a válság előtti szinttől valamivel elmaradó globális gazdasági növekedés is jelentősebb áremelkedést indokolna a Brent árában, az OECD kalkulációi alapján. A tanulmány modellje szerint az olajár akár a 150-270 dolláros tartományba is emelkedhet 2020-ig.
A cik teljes terjedelmében elolvasható az investoron. Korábbi cikkünkben már írtunk a várhatóan magas olajárakról itt.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com