Energiaválság

Súlyos energiafüggőség

Az Eurostat most közzétett jelentése szerint Magyarország energiafüggőségi rátája 52% a mérések alapján. Ez alig marad el az EU átlagától.
Az energiafüggőségi ráta a nettó energiaimport és a bruttó fogyasztás hányadosa, amely megmutatja, hogy egy ország milyen mértékben szorul rá energiabehozatalra.
Ebből a szempontból hazánk Európában a középmezőnyben tanyázik – derül ki a Bruxinfo által közölt adatokból. A statisztika szerint a legnagyobb függőségnek, 101 százalékkal, Málta van kitéve, de közel van a 100 százalékhoz Luxemburg, Ciprus és Írország is.
Az EU-s államok közüla legkevésbé rászorulók között találjuk Észtországot (12%-os függőségi rátával), őt követik Románia (21%), Csehország (29%), Hollandia (30%), Lengyelország (34%) és Nagy-Britannia (36 százalék).
Az uniós átlag 54 százalék, hazánknál 15 ország energiafüggőségi rátája magasabb az EU-ban.
A kedvezőbb árak és az ellátás biztonságának növelése érdekében Magyarország erős elosztó szerepre törekszik az európai áram- és gázpiacon – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára szerdán Szolnokon. A Hozam Klubban tartott fórumon Kovács Pál emlékeztetett: a Nemzeti Energiastratégia legfontosabb célja, hogy az ország képes legyen csökkenteni jelenlegi energiafüggőségét.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com