Hirek

Az amerikai legfelsőbb bíróság jórészt helybenhagyta az üvegházgáz-kibocsátás kormányzati szabályozását

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn kissé szűkítette, de alapvetően helybenhagyta az amerikai kormánynak azt a jogkörét, hogy egy régi program keretében korlátozza az üvegházgáz-kibocsátást.http://dekor-okno.ru

A testületnek a nagyipari vállalkozások által támogatott keresetével szemben 7-2 arányban elfogadott döntése azt jelenti, hogy a legtöbb üvegházgázt kibocsátó létesítmény, köztük az erőművek és finomítók alanyai maradnak az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szabályozási jogkörének.
Egy másik, 5-4 arányban meghozott határozat értelmében ugyanakkor mentesítenek az EPA felügyelete alól több hulladéktelepet, papír- és italgyárat, valamint elektronikai és vegyipari üzemet.
A per tétje az EPA úgynevezett “a súlyos rosszabbodás megakadályozására” (PDS) irányuló programjának jövője volt. A program keretében az újonnan épült vagy felépülő létesítmények kötelesek engedélyt beszerezni minden légszennyező anyag kibocsátásra. Az üzemeltetőknek be kell bizonyítaniuk, hogy a létező legjobb technológiát alkalmazzák a károsanyag-kibocsátás korlátozása érdekében.
Eddig mintegy 300 cég folyamodott EPA-engedélyért.
Az EPA elleni keresetet támogató Amerikai Vegyipari Tanács számításai szerint az ügynökség az ítéletek nyomán az amerikai üvegházgáz-kibocsátás 83 százaléka felett gyakorol felügyeletet, szemben az intézmény által remélt 86 százalékkal.
A legfelsőbb bíróság döntései a várakozások szerint nem lesznek hatással az Obama-kormány által június 2-án meghirdetett Tiszta Energia Tervre, amelynek keretében az EPA a 2005-ös szintről 2030-ra 30 százalékkal kívánja csökkenteni a meglévő erőművek széndioxid-kibocsátását.

Forrás: mti.hu

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com