Hirek

Az újrahasználatról szól az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánya

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az újrahasználat a központi témája a november 18. és 26. között szervezett Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánynak, amelyben Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szervezésében vesz részt – mondta a tárca parlamenti államtitkára csütörtökön a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola kampányrendezvényén.

Az ökoiskola címet viselő intézményben Nagy István mintegy száz második, harmadik és negyedik osztályos tanulónak mondta, ők a legalkalmasabbak arra, hogy megtanítsák a felnőtteket a Föld védelmére.
A kampány célja, hogy az embereket rávegye arra, a szükségtelen, de még használható tárgyakat ne dobják ki, hanem adják oda vagy cseréljék el, mert másnak még szüksége lehet arra, ezt jelenti az újrahasználat.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja a jó hulladékcsökkentési gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, valamint az egyének és közösségek ösztönzése a társadalmi felelősségvállalásra – tette hozzá.
Kitért rá: 2050-re a világ népessége eléri a kilencmilliárd embert, de a bolygó termőterülete harminc, ivóvízkészlete pedig negyven százalékkal csökken, “mert mi nem gazdálkodtunk jól azzal, amink van”.
A programra idén minden eddiginél több, mintegy négyezer vállalás érkezett oktatási intézményektől, közigazgatási szervektől, egyesületektől, magánszemélyektől és cégektől. A kampányban 2012 és 2016 között Magyarországon mintegy 417 ezren vettek részt.
A programmal azt szeretnék bizonyítani, hogy a mindennapok során egy kis odafigyeléssel, az erőforrásokkal való takarékossággal jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, megőrizhető a természeti tőke, növelhető a termékek élettartama.
A héthez a regisztrációval csatlakozó hazai önkéntesek saját, helyi körülményeikhez szabott ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, különböző módozataira, a termékek újbóli felhasználására, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, megjavítására.
November 15-ig saját ötlettel lehetett regisztrálni a hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon, 26-ig pedig 16 féle vállalás közül lehet még választani a vallalom.eu oldalon.

(MTI)

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com