Hirek

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését – jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az új üzemben, amelynek ünnepélyes alapkőletétele szombaton lesz a Győr-Moson-Sopron megyei településen, várhatóan 2015 második felében indul meg a termelés. A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahely jön lére.
“A csornai beruházás azért is jelentős, mert teljesen importfüggetlen, vagyis a felhasznált anyagokat Magyarországon fogják előállítani, ezzel is növelve az üzem közvetett munkahely-teremtő hatását” – emelte ki Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.
A napelemgyár építése összhangban van a magyar kormánynak azon gazdaságstratégiai célkitűzéseivel, hogy Magyarország termelési központ legyen, és hogy minél több kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitást hozzunk Magyarországra – mondta az államtitkár. Ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy a magyar kormány a következő hétéves európai uniós költségvetési ciklusban kétszer annyit, nagyjából 700 milliárd forintot fog kutatás-fejlesztésre és az innováció támogatására fordítani, mint az előző hétéves időszakban – tette hozzá.
Kifejtette: az energiahatékonyság a versenyképesség szempontjából is elsőrangú kérdés. Minél hatékonyabban tudjuk előállítani és felhasználni az energiát, annál erősebbek leszünk – mutatott rá.
Emlékeztetett, hogy egy európai uniós előírás szerint 2020-ra a Magyarországon felhasznált teljes energiamennyiség legalább 13 százalékának megújuló energiából kell származnia. Magyarország azonban még ennél is komolyabb vállalást tett, azt, hogy 14,65 százalékra növeli a megújuló energiák arányát.
Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer cég ügyvezető igazgatója elmondta: az új gyárban olyan korszerű technológiát fognak alkalmazni, amilyet jelenleg a világon csak egy helyen, Japánban használnak. Úgynevezett vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévő napelemeké. Az első időszakban elsősorban exportra fog termelni az üzem, miután a világ összes napelemes rendszerének 57 százalékát Ázsiában telepítik. A napelemipar két legnagyobb piaca Kína és Japán.
Forrás: mti.hu

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com