Hirek

Folyamatosan nő a napenergiát felhasználók száma a Nemzeti Közművek áramelosztási területén

Napelemes rendszerek

Folyamatosan nő azoknak a fogyasztóknak a száma, akik részben napenergia hasznosításával fedezik háztartásuk, intézményük vagy vállalkozásuk áramfelhasználását –  közölte az NKM Nemzeti Közművek Zrt. csütörtökön.

Az elmúlt három évben 2667 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be az NKM Áramhálózati Kft. villamoshálózatába, ezek összes beépített teljesítménye csaknem eléri a 25 ezer kilowattot (kW).
A legdinamikusabb növekedés 2010 és 2015 között volt. A napelemes rendszerek telepítését és így az alternatív energia felhasználását támogató pályázati lehetőségekkel főként a nagyobb felhasználók, egészségügyi intézmények, iskolák, polgármesteri hivatalok éltek. Az elmúlt két évben a lakosság körében is nőtt az igény kisebb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek létesítésére.
Az NKM Áramhálózati Kft. minden esetben meghatározza a hálózatra csatlakozás feltételeit, és azok szakszerű, biztonságos teljesítése után kapcsolja a hálózatba a felhasználót, az igény beadását követően 3-4 hónapon belül. A háztartási méretű kiserőművek átlagos teljesítménye 8-10 kilowatt körüli – ismertette közleményében a társaság.
A napelemes rendszert kialakító fogyasztóknál úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató. Erre azért van szükség, mert a napos időszakokban megtermelt áramot az adott fogyasztási hely vagy saját maga felhasználja, vagy azokban az időszakokban, amikor többet termel az erőmű az aktuális saját igényhez képest, akkor a villamoshálózatba táplálja be a többlet energiát. A mérő megméri a visszatáplált energiát, és azt is, amit az ügyfél a hálózatból elfogyaszt. Az elszámolás az egyenleg alapján történik meg havonta vagy évente egy alkalommal.
Az NKM áramszolgáltatójának tapasztalatai szerint az ügyfelek a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítményét úgy választják meg, hogy az erőmű átlagos éves termelése fedezze a háztartás éves villamos energia szükségletét.

(MTI)

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com