Hirek

Formálódik az okosotthon: itt az okosizzó!

Napjainkban egyre több dologra sütik rá az okos jelzőt, van már okostelefon, okostévé, okosbicikli, és most itt a legújabb: az okosizzó. Tényleg olyan sok mindent tud?
A Philips jelentkezett először az okosotthonok piacán zajló rendszerbe, és bes

zállt az iPhone-ról vezérelhető okosizzó előállításával. A rendszer lényege, hogy okostelefonról vezérelhető a lámpa beállítása. Működése – mint oly sok hasonló eszközé – wifi-hez kötött: van egy eszközdoboz, amelyhez az izzók csatlakoznak, az eszközdobozt pedig a routerhez kell csatlakoztatni. Ezt követően a telefonunkon be kell állítani a megfelelő alkalmazást, és kezdődhet a használat. Az izzók sajátossága, hogy a fény milyenségét is saját magunk állíthatjuk be, így a megvilágítás akár a természetes fényhez is közelíthet, aminek fontos élettani hatásai vannak. Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen lámpatestet használunk, hiszen egy-egy jól megválasztott lámpabúra nem árnyékolja le a fény jelentős részét, hanem szabadon engedi azt. Az okosizzókkal beállítható, hogy mikor kapcsoljon ki vagy éppen be a lámpa. Természetesen lehetőség van manuálisan is be- vagy kikapcsolni lámpáinkat. Energiafogyasztását tekintve A kategóriásak az izzók, így fogyasztásuk nem terheli jelentősen a pénztárcánkat. Az izzóhoz kapcsolódó alkalmazások tárháza egyre bővül: már létezik egy olyan alkalmazás, amelynek segítségével akár mikrofonnal is irányíthatjuk lámpáinkat, sőt egy másik igazi bulihatásúvá varázsolja a nappalinkat, ha úgy szeretnénk.
Ma még az okosizzók használata eléggé drága, hiszen egy szett, amely három izzót és az eszközdobozt tartalmazza közel 60 ezer forintba kerül, egy-egy további izzó pedig 18 ezerbe.
Azonban nem csak a Philips rendelkezik okosizzóval, ma már a General Electric is kifejlesztett egy izzót, mely összekapcsolható az otthoni eszközökkel. A GE törekszik arra, hogy ezek ára már a szerényebb jövedelmű családok számára is elérhető legyen: egy-egy izzót 5000 forint alatti áron terveznek árusítani.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com