Hirek

Gyorsuló ütemben nőtt a fakitermelés

favágás

A gazdasági növekedés, az új kelet-európai feldolgozó-kapacitások és a bioenergia iránti kereslet állnak a globális trend hátterében

Már a hetedik egymást követő évben bővült a legfontosabb faipari termékek előállítása; a növekedés üteme 3-6 % közötti – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzésében.

A 2016-ig összesített adatok alapján a leggyorsabb ütemben Európában, Észak-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceán térségében növekedett a legfontosabb faipari termékek (ipari gömbfa, fűrészáru, farostlemezek és pellet) előállítása, ami köszönhető a pozitív gazdasági folyamatoknak, Kelet-Európa kibővült termelési kapacitásainak, különösen az úgy nevezett OSB lapok (irányított szálelrendezésű lap, angolul Oriented Standard Board) esetében, illetve a bioenergia iránti keresletnek.

„Napjainkra globális szinten az összes faipari termék előállítása meghaladta a 2008-2009-es válság miatt visszaesett szintet,” mondta Mats Nodberg, a FAO erdészeti szakértője. „2016-ban a növekedés üteme megduplázódott az azt megelőző évihez képest, és ez a trend nagy valószínűséggel folytatódni fog 2017-2018-ban is, a világgazdaság teljesítménye és a megújuló energiák iránti kereslet legalábbis erre enged következtetni.”

Felfutóban a forgácslapok és OSB lapok

Leginkább a bútoripar által kedvelt forgácslapok és OSB lapok vannak terjedőben: 2015-ben globálisan még alig 0,3 %-kal nőtt a forgácslapok előállítása, ami 2016-ra 8 %-ra ugrott, az OSB lapoknál 7 és 10 % volt a termelés bővülésének mértéke ugyanezen időszakban. A növekedést a kelet-európai (például oroszországi) új fűrészüzemek és a bővülő kínai és észak-amerikai termelés fűtötték.

Oroszország így megelőzte Kanadát és Németországot és a világ harmadik legnagyobb forgácslap előállítója és felhasználója lett Kína és az Egyesült Államok után. Mindemellett Kanadában is kétszámjegyű növekedést produkált a szektor a 2014-2016-os időszakban, amely teljesítmény az amerikai gazdasági élénkülésnek, ezen belül is az építkezések felfutásának köszönhető. Az éves növekedésben azonban Kína lett a csúcstartó, ahol 42 %-kal nőtt a forgácslapok előállítása 2012 és 2016 között.

A fapellet-boom sem áll meg

A fapellet-előállításban hihetetlen mértékű növekedésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt években, hogy az Európai Unió által meghatározott megújuló energia célok teljesíthetők legyenek. 2016-ban globálisan 6 %-os volt a bővülés, évi 29 millió tonna a teljes előállítás – ennek több mint fele a nemzetközi piacokon talált vevőre.

Kontinensünk, Észak-Amerikával együtt, a teljes termelés (58 és 32 %), illetve a fogyasztás (81 és 8 %) jelentős részéért felel.

A pellet iránti kereslet Ázsiában 17 %-kal nőtt. Korea előrelépett a harmadik helyre a világ legnagyobb fapellett importőr országainak listáján az Egyesült Királyság és Dánia után.

A FAO erdészeti termékek statisztikája 55 termékkategóriát, 21 termékcsoportot és 245 országot és területet fed le.

(MTI)

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com