Hirek

Nőtt az áramfogyasztás, de nem dőlt meg a csúcs

hőség

Idén nyáron eddig csütörtökön volt a legnagyobb az ország áramszükséglete, de áramterhelési csúcs nem dőlt meg – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére pénteken.

A tájékoztatás szerint az elmúlt napokban tapasztalható kánikula hatására a hazai villamosenergia-rendszer csúcsterhelése elérte a 6199 megawattot csütörtökön, ami egy átlagos, nem kánikulai nyári hétköznaphoz képest mintegy 500 megawattal nagyobb csúcsidei rendszerterhelést jelent. Idén ennél magasabb nyári értéket még nem regisztráltak.
A teljes bruttó felhasznált energiát tekintve az ország fogyasztása mintegy 4-5 százalékkal volt magasabb csütörtökön, mint egy átlagos nyári hétköznapon.
A tavalyi nyári terhelési csúcs 6366 megawatt volt, amit június 24-én, 28,3 Celsius fok napi átlaghőmérséklet mellett mértek, ezt a csütörtöki adat nem közelítette meg.
A Mavir tapasztalatai szerint általában június eleje és július közepe között a legnagyobb a nyári áramszükséglet, a legnagyobb terhelés a hosszan, több napon át tartó kánikulában, rendszerint hétköznapokon következik be.
Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést a Mavir 2015-ben mérte, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot. A téli rekordot az idén január 11-én mért 6780 megawatt terhelés jelentette.
A rendszerirányító idén a nyári hónapokra hétvégenként és ünnepnapokon 4100-5900 megawatt, munkanapokon 5100-6400 megawatt közötti bruttó csúcsértékeket becsült a korábbi statisztikai adatok alapján. Ha a következő 2-4 hétben napokon át tartó, folyamatos kánikula lesz, akkor ezeknél az értékeknél magasabb csúcsterhelés is lehetséges – közölte.
A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.

(MTI)

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com