Hirek

Paksi bővítés – Az Energiaklub bemutatta vállalatgazdaságossági tanulmányát

Egy, az Energiaklubnak készített tanulmány szerint a Paks II beruházás vállalatgazdaságossági szempontból akkor térülne meg, ha az erőmű élettartama alatt reálértéken a jelenleginél 75 százalékkal magasabb lenne a villamos energia nagykereskedelmi ára, és végig legalább 85 százalékos kapacitáskihasználtsággal működne. Erről Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpont vezetője számolt be kedden az Energiaklub budapesti rendezvényén.

Az Energiaklub felkérésére készített Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben című tanulmányban Felsmann Balázs vizsgálta, hogy a közösségi szabályozás alapján mikor minősül egy állami intézkedés tiltott állami támogatásnak, és ez hogyan viszonyul a paksi bővítéshez.
A tanulmány bemutatásakor a szakember utalt arra, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a Paks II beruházást állami támogatás szempontjából.
Felsmann Balázs nemzetközi példákra hivatkozva úgy vélte, hogy a Paks II beruházást érdemesebb lenne notifikáltatni az Európai Bizottsággal a tiltott állami támogatás vizsgáltatása helyett.
A kutató a tanulmány bemutatásakor beszélt arról is, hogy a szigorúan vállalatgazdaságossági szempontok alapján végzett modellszámításához 20 paramétert használt, a közzétett modellszámításban lehetővé teszik a bevitt adatok módosítását, és az új információk alapján végzett számítást.
A nyilvánosságra hozott tanulmány összefoglalója szerint abban az esetben, ha nem következik be tartós reálár-növekedés a villamos energia nagykereskedelmi áraknál, a Paks II projekt nem térül meg, a nettó jelenértéke -5,0 és -6,3 milliárd euró közé várható a kihasználtság függvényében.

(Forrás: mti.hu)

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com