Hirek

Szektorok közötti találkozó a szalmabála építészetről március 3-án

szalmabála építészet

2016. március 3-án  kerül megrendezésre az Energia és Környezet Alapítvány szektorok közötti találkozója a szalmabála építészetről, melynek meghívóját az alábbiakban tesszük közzé:

Mit jelent az, hogy szektor közi találkozó?

Ez egy olyan műfaj, ami ötvözi a konferenciák elemeit az üzletember találkozókkal, mindezt egy merőben új szemlélet mentén. Számtalan olyan rendezvény van, ami egy-egy szakma számára szerveződik meg. Ezek a szektor találkozók. Nagyon jók ezek arra, hogy az adott téren működő szakemberek eszmét cseréljenek. Mi most arra vállalkozunk, hogy nem ilyen klasszikus rendezvényt szervezünk, hanem olyat, ahol több szakma képviselője tud találkozni egy újszerű, innovatív téma körbejárásán keresztül.

Mire lehetőség a szalmabála építészet?

Egyrészt arra, hogy egy helyi alapanyagokra épülő, helyi gazdaságot erősítő infrastruktúrát alakítsunk ki. Másrészt arra, hogy minimálisra csökkentsük az épületeink fűtési-hűtési energiaigényeit. Harmadrészt arra, hogy munkahelyeket teremtsünk. Negyedrészt arra, hogy a természeti erőforrások használatát az ökológiai eltartó képesség alá csökkentsük. Ötödrészt pedig arra, hogy felszámoljuk a szegénységet, és az ebből következő lakhatási problémákat.

A lehetőség önmagában semmire sem jó. Akkor lesz belőle realizált haszon, vagy elért cél, ha aktívan cselekszünk, felismerjük és élünk a lehetőséggel.

A szektor közi találkozó céljai:

  • Bemutatni a szalmabála építészet lényegét. Rövid technológiai ismereteken túl a társadalmi, gazdasági, közösségi összefüggések feltárásával.
  • Találkozási lehetőséget nyújtani több érintett szakma számára. Építészek, kivitelezők, műszaki ellenőrök, önkormányzatok, környezetvédelmi és szociális civil szervezetek képviselőit várjuk a rendezvényre.
  • A hazai lakáspolitika alakulásának az áttekintése ökoépítészeti szempontból.
  • Új lehetőségek a technológiai és finanszírozási téren.
  • Megismerni egymás tapasztalatait az ökoépítészet területén.
  • Együttműködési lehetőségeket feltárni

Program:

9:30 – Regisztráció

10:00 Köszöntő, a rendezvény megnyitása – Zalatnay László, elnök – Energia és Környezet Alapítvány

10:10 A szalmabála építészet hazai kialakulásának bemutatása néhány épületen keresztül. Mi várható a hazai épületállomány alakulásában? Milyen trendek vannak az építészet megújítása terén különös tekintettel az un. zöld építészetre – Dr. Medgyasszay Péter, építész, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar – Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

10:40 Közösségi Energia programok Európában és Magyarországon. Új utakon jár a zöld fejlesztési folyamatok finanszírozása nemzetközi szinten is. Érdemes egy kicsit ki- és előre tekintenünk, hogy jó módszereket fedezzünk fel a megoldhatatlannak látszó feladatok ellátására – Dr Farkas István, ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége

11:10 Új utak, amelyeket a környezettudatos építészet és a közösségi finanszírozási módszerek együttes alkalmazása nyit meg: Sharing Economy, Crowdfunding, Szociális szövetkezetek és természetes anyagok alkalmazása – Zalatnay László, elnök – Energia és Környezet Alapítvány

12:00 Facilitált beszélgetés a résztvevőkkel – Hogyan látják a megjelentek az elhangzott lehetőségeket? Milyen segítségre van szükségük a továbblépéshez vagy az elinduláshoz? Milyen információkkal tudják kiegészíteni az elhangzottakat? A tapasztalatunk szerint amikor különböző szakterületek képviselői találkoznak és beszélgetnek, akkor ebben a párbeszédben olyan lehetőségek is létrejönnek, amelyek rejtve maradtak korábban. Ennek oka az információk és nézőpontok megosztásában rejlik.

Helyszín:

Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont
1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.
I. emelet, 1. konferenciaterem

Kérjük akkor is jelezzenek vissza, ha a mostani alkalom nem alkalmas önöknek, de érdekli önöket a későbbiekben a szalmabála építészetben rejlő lehetőség.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot kérjük az energiaeskornyezet@gmail.com címen jelezni!

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com