Hirek

Uniós támogatással védték meg Szolnok tartalék ivóvízbázisát

Csaknem 1,2 milliárd forint európai uniós támogatással sikerült végrehajtani a Szolnok tartalék ivóvízbázisának védelmét célzó projektet, elkészült a Kilián György úti laktanya szénhidrogénnel szennyezett központi üzemanyagtelepének kármentesítése – olvasható a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának MTI-hez csütörtökön eljuttatott sajtóközleményében.

A tájékoztatás szerint a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból 2008-ban benyújtott pályázatán az első fordulóban közel 98 millió forint, a második fordulóban mintegy 1,1 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal jogelődje – a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatala – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szénhidrogénnel szennyezett központi üzemanyagtelepének kármentesítésére.
A projekt 100 százalékos finanszírozását biztosító támogatási összeg segítségével 2012 elején kezdődtek meg a szolnoki laktanya átfogó talaj- és talajvíz-megtisztítási munkálatai.
A kivitelezési folyamat eredményeként a szennyezettség mértéke az érintett területen 2014 októberéig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály által meghatározott kármentesítési határérték alá csökkent – ismertetik a közleményben.
A tájékoztató szerint a szennyezés mielőbbi felszámolása a felszín alatti vízkészletek védelme miatt vált sürgetővé. A projektterület szennyeződése az Alcsi-Holt-Tiszára, Szolnok város tartalék ivóvízbázisára jelentett potenciális fenyegetést. A környezeti kármentesítési munkálatok elvégzésével biztosított a projektterületet északról határoló Alcsi-Holt-Tisza vízkészletének hosszú távú védelme.
A közlemény idézi a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal képviselőjét, aki csütörtökön, a projekt ünnepélyes záróeseményén elmondta: a három évnyi kármentesítési munka során a kivitelező konzorcium több mint 10 ezer köbméter szennyezett talajvizet tisztított meg, a teljes munkafolyamat során több mint 2 millió köbméter levegő került a talajba a szennyeződés felszámolása, a talajvíz megtisztítása érdekében.
A Kilián György úti laktanya központi üzemanyagtelepén először az 1990-es évek közepén tárták fel a talaj és a talajvíz szénhidrogén-szennyezettségét, amelynek felszámolása érdekében korábban is tettek erőfeszítéseket – szerepel a sajtóközleményben.

(forrás: mti.hu)

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com