Éghajlatváltozás

12 ezer éve nem volt ilyen meleg

A világ hetvenhárom helyszínéről származó adatok alapján a kutatóknak sikerült rekonstruálniuk a Föld hőmérsékleti történetét egészen a legutóbbi jégkorszakig visszamenőleg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a bolygó felszíne ma melegebb, mint az elmúlt 11 300 év nagy részében volt.

A szakemberek a globális átlaghőmérsékletek rekonstrukciójából azt a következtetést vonták le, hogy a legnagyobb és leggyorsabb klímaváltozás az elmúlt évszázadban ment végbe. A kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakot követő meleg periódus, a holocén nagyjából ötezer évvel ezelőtt érte el hőmérsékleti csúcsát, amelyet aztán lehűlés követett. Ez a tendencia azonban mintegy száz évvel ezelőtt drámai és hirtelen fordulatot vett: a globális átlaghőmérsékletek olyan magasságokba szöktek, amelyekre évezredek óta nem volt példa.
A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás tovább növekszik – még ha olyan mérsékelt szinten is, amelyet néhány klimatológus jósol -, akkor a globális átlaghőmérsékletek 2100-ra olyan magasságokat fognak elérni, amelyekre nem volt példa az első civilizációk megjelenése óta.
“Olyasvalami felé tartunk, amely távol áll mindentől, amelyet az elmúlt tízezer évben láttunk” – idézte a tanulmány társszerzőjét, Jeremy Shakunt, a Harvard Egyetem munkatársát a The Independent című brit napilap internetes oldala.
Az Oregoni Állami Egyetem kutatójaként dolgozó Shaun Marcott vezető szerző szerint a múltbeli globális átlaghőmérséklet-változást vizsgáló korábbi tanulmányok főleg az elmúlt kétezer évre koncentráltak. Azáltal, hogy a kutatók most a legutóbbi jégkorszakig visszamenőleg rekonstruálták az átlaghőmérsékleteket, lehetővé vált a mai klíma szélesebb kontextusban való vizsgálata. “Azzal tisztában voltunk, hogy globális szinten nézve a Föld ma melegebb, mint az elmúlt kétezer év nagy részében volt – húzta alá a kutató. – Most viszont már azt is tudjuk, hogy az elmúlt 11 300 év jelentős részéhez képest is melegebb van.”
A mostani vizsgálat a világ 73 helyszínéről származó adatok feldolgozásával készült. A vizsgált fosszíliák kémiai és fizikai sajátosságai megbízható értékekkel szolgálnak az adott terület egykori felszíni hőmérsékleteinek jellemzőiről. Az eredmények alapján a globális átlaghőmérsékletek fokozatosan növekedtek a legutóbbi jégkorszakot követő nagyjából hatezer évben, méghozzá a Föld tengelymozgásában bekövetkezett változások nyomán, amelyek több napsugárzást eredményeztek az északi féltekén a nyári hónapokban.
Ez a melegedési folyamat mintegy ötezer évvel ezelőtt tetőzött, majd az ekkor megindult lehűlés nagyjából 0,8 Celsius-fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet. A 20. század kezdetén azonban a folyamat megfordult, és 0,8 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-növekedés következett be, amely ezúttal nem évezredek, hanem évtizedek alatt ment végbe.
Forrás:MTI

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com