Környezetvedelem

Ki kell adnia a paksi bővítés dokumentumait

Az MVM Magyar Villamos Műveknek meg kell küldenie az Energiaklub részére a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló Lévai projekt keretében készült tanulmányokat és egyéb dokumentumokat – közölte az Energiaklub csütörtökön az MTI-vel Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének állásfoglalására hivatkozva.

Az Energiaklub, csütörtöki közleményéhez csatolta a március 4-én kelt állásfoglalást, amely szerint az MVM-nek 15 napon belül meg kell küldenie az Energiaklubnak a szervezet által kért dokumentumokat – például a bővítés megvalósíthatóságának lehetséges üzleti konstrukcióiról szóló tanulmányokat – úgy, hogy azokban felismerhetetlenné teszik a nem nyilvános közérdekű adatokat.
Az Energiaklub 2012 áprilisában kérte az MVM-et a Lévai projekt eredményeinek nyilvánosságra hozatalára. Az MVM álláspontja szerint a projekt keretében eddig született eredmények egyrészt döntés-előkészítő iratnak minősülnek, másrészt knowhow-ra vonatkozó adatokat tartalmaznak.
Az ügyben a zöld szervezet tavaly augusztusban kérte a NAIH állásfoglalását.
A hatóság 2013. március 4-i döntésében azt állapította meg, hogy a dokumentumok egészének megismerhetősége automatikusan nem utasítható el. Az adatkezelőnek kötelessége mérlegelni, hogy a dokumentumokban lévő közérdekű adatok közül melyek körében korlátozhatja a nyilvánosságot, azt indokolnia kell, a többi adatot pedig nyilvánosságra kell hoznia.
A hatóság állásfoglalása alapján ezért az MVM-nek meg kell küldenie például az új atomerőművi blokkok megvalósíthatóságának lehetséges üzleti konstrukcióiról és kockázatairól szóló stratégiai tanulmányokat, a tenderkiírás első, angol nyelvű tervezetét, illetve a különböző társadalmi, gazdasági és régiós hatáselemzési tanulmányokat, oktatási felméréseket; a beruházási, üzemeltetési munkaerőigényről, illetve a szakirányú humánerőforrásokról és a térségi vállalkozásokról készült felméréseket.
Az MVM a fenti dokumentumokban felismerhetetlenné teheti a nem nyilvános közérdekű adatokat.
Az állásfoglalás szerint az MVM-nek 30 napja van, hogy az NAIH-éval ellentétes álláspontjáról tájékoztassa a hatóságot.
Az Energiaklub megjegyzi, hogy az MVM a 2012. áprilisi kérelem, illetve a hatóságnak benyújtott beadvány óta több dokumentumot megküldött már az Energiaklubnak, ezek elérhetőek a szervezet honlapján.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com