Környezetvedelem

Közbiztonság és fenntarthatóság

Budapesten, de más hazai nagyvárosokban is ma már megszokott látvány a rács és a hevederzár, de sokan szerelnek fel egyéb eszközöket is, hogy biztosítsák otthonuk betörés elleni védelmét. A régmúltban azonban ez nem volt mindennapi látvány. A változásban szerepe van a fenntarthatósági kérdéseknek is.

A hazai közbiztonsági mutatók a nyoclvanas évek elejétől kezdett romlani. A bűncselekmények száma közel kétszeresére emelkedett a rendszerváltásig, majd újra megkétszereződött napjainkig. Az ismerté vált bűnesetek száma évente ma Magyarországon közel félmillió. A városainkban megjelenő rácsok, tehát nem írhatók csupán a szubjektív biztonságérzet romlásának számlájára. A közbiztonság romlása statisztikai tény is egyben. Kutató szerint a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, a fogyasztási cikkek iránti vágy, a szabad verseny mind-mind szerepet játszott a bűnözés növekedésében, az olyan közismert tényezők mellett, mint a munkanélküliség.

Külföldi kutatók véleménye szerint a közösségek széthullása elsőrendű fontosságú a bűnesetek számának alakulásában. A közel száz évre visszavezethető megfigyelések szerint a falvak urbanizációjával párhuzamosan tapasztalható a vagyon elleni bűncselekmények számának növekedése. a város-falu közti szakadék a településméretek növekedésével folyamatosan szélesedik. A nagy népsűrűségű és vidéki területek között akár tízszeres is lehet a különbség. A hazai viszonyok között is tapasztalható, hogy a vidéki falvakban még mindig gyakoriak a nyitott házak, autók, míg ez a Fővárosban, vagy a megyeszékhelyeken elképzelhetetlen. Ez utóbbi helyeken a riasztók és hevederzárak a mindennaposak.

A kutatók szerint a közösségek széthullása jól meglátszik a környezet romlásában is. Nem véletlen, hogy a városi rozsdaövezetekben a bűncselekmények száma is magasabb. Egy amerikai kutatás szerint például a rendezett zöldfelületek egyértelműen javítják a bűnügyi statisztikákat. A rendezettség egészséges és egymásra figyelő közösségre utal, amit a bűnelkövetők kerülnek. Ráadásul önmagában a zöldfelületek csökkentik az agressziót és nyugtató hatásúak.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com