Környezetvedelem

Nem lesz szemétégető Szentgotthárd mellett

Végleg feladta azt a tervét a Burgenland Energie, hogy Szentgotthárd mellett, Heiligenkreutzban szemétégető művet építsen fel.

A cég igazgatóságának elnöke az osztrák ORF-nek nyilatkozott, mely szerint a mostani gazdasági környezetben már nem lenne nyereségesen üzemeltethető az energiatermelési célokat is szolgáló szemétégető mű felépítése. Ennek oka, hogy csökkentek az energiaárak és a hulladékot is külföldről nagy távolságból kellene importálni.
A gazdasági okok mellett bár a nyilatkozatban nem volt róla szó, de igen komoly érv lehetett a tervezett hulladékégető elleni tiltakozás is. A szentgotthárdi civilek által indított mozgalom, amely PRONAS néven vált ismertté 2007 óta tiltakozik a tervezett szemétégető ellen. Tiltakozásuk több ezre tömeget tudott megmozgatni, akciójukról rendszeresen beszámolt az osztrák média is, és a téma miniszteri , államfői találkozókon is téma volt. A civil szervezetek a tervezet hulladékégető engedélyezési eljárását is megtámadták, sikeresen. Idén júniusban az osztrák közigazgatási bíróság, majd az osztrák környezetvédelmi szenátus is hatályon kívül helyezte a létesítmény építési engedélyét.
Ez a döntés egy öt éve húzódó ügyre tesz pontot, amely a környezetvédő civil szervezetek nagy sikereként értékelhető. Külön erénye az ügynek, hogy idehaza pártállástól függetlenül párt és államigazgatási szerv is a tervezett égetőmű ellen foglalt állást.
A civilek szerint a hulladékégetőmű légszennyező anyagi károsították volna a környék lakóinak egészségét, tájképromboló hatása, pedig a Szentgotthárdi és Őrségi idegenforgalmat vetette volna vissza. A civilek már régóta jelezték azt is, hogy a 325 ezer tonna kapacitású hulladékégetőmű ellátásához nincs elegendő hulladék az országban, és az üzem hulladékimportra szorult volna. A cég mostani nyilatkozatával a civileknek ezt az érvét is elismerte.
Hazánkban hasonló kapacitású égetőt terveznek a dél-pesti régióban, amely várhatóan hasonlóan erős tiltakozást válthat majd ki.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com