Környezetvedelem

Tajvanon népszavazás dönthet az atomerőműről

A Kelet-ázsiai térségben egyre fokozódik az atomenergia ellenesség. A tegnapi napon Csiang Ji-hu Tajvan kormányfő bejelentette, hogy valószínűleg népszavazáson dönthetnek a sziget lakói az ország negyedik készülőben lévő atomerőművének sorsáról.

A térségben az atomenergia ellenesség akkor erősödött meg, amikor 2011. márciusában a Japánban történt földrengés és cunami következményeként megsérült a fukosimai atomerőmű és jelentős mennyiségű radioaktív anyag került a környezetbe. Az okozott károk miatt Tajvanon is egyre hangosabban követelik a szigetország negyedik atomerőművének leállítását. [google336]
A tiltakozók száma egyre gyarapszik és a tüntetések folyamatosak. Az elmúlt napokban az elnöki hivatal épülete előtt gyűltek össze a tiltakozók, és a hétvégére újabb nagyszabású atomenergia ellenes tüntetést szerveznek.
A tüntetések nyomására a héten beiktatott új kormányfő bejelentette, hogy lehetséges, hogy népszavazáson döntenek majd a még készülőben lévő atomerőmű sorsáról. A népszavazás lehetőségének bejelentésével meglepte a közvéleményt. Közölte, hogy ezzel hosszú évek óta húzódó vita végére tehetnek pontot.
A kormányfő ugyanakkor figyelmeztetett, az erőműépítés esetleges elutasításának ára van, s az majd a villanyáramszámlákban jelenik majd meg, s a lakosságnak számolnia kell áramkimaradásokkal is.
A Tajpejhez közeli Kungliao kerületben 1999 óta épülő erőmű már igen előrehaladott állapotban van, s tulajdonosa, az állami Taipower úgy számol, hogy 2015-re már szerepet kapna Tajvan energiaellátásában. A vállalat által üzemeltetett három atomerőmű a sziget energiaszükségletének húsz százalékát adja.
Tajvanon nem ritkák a földrengések, mivel a sziget két kéreglemez határához van közel. 1999 szeptemberében egy a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földmozgásnak csaknem 2400 halálos áldozata volt.
A szigetország pálfordulása jelentős, hiszen korábban 2061-re tették leghamarabb az ország atomenergia mentességét, amikor is a még fel sem épült negyedik atomerőmű életkora lejárna. A tiltakozók arra a nemrégiben elfogadott Környezetvédelmi Alaptörvényre hivatkoznak, amely szerint Tajvanon prioritást élvez a környezet védelme a gazdasági, a társadalmi és a műszaki fejlesztéssel szemben.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com