Környezetvedelem

Tömegtüntetések az atomenergia ellen

Japánban és Tajvanon is tízezres tömegtüntetéseken követelték az atomenergia feladását szombaton, két nappal a 2011. március 11-én bekövetkezett fukusimai atomerőmű-baleset második évfordulója előtt.

Tokióban a tüntetők felháborodásuknak adtak hangot, amiért a japán kormány minél hamarabb újra akarja indítani a szigetország leállított atomerőműveit, és azt ígérték, hogy soha nem adják fel harcukat.
A szervezők szerint a szombati demonstráción 13 ezren jelentek meg. A japán fővárosban a fukusimai katasztrófa óta minden pénteken atomellenes tüntetéseket tartanak a parlament vagy a miniszterelnöki rezidencia előtt, az azokon megjelentek száma azonban folyamatosan csökkenőben van. Ennek ellenére az atomellenes mozgalomhoz fogható tüntetéssorozat megfigyelők szerint legutóbb az 1960-as években, a vietnami háború elleni tiltakozás idején volt Japánban.
A két évvel ezelőtti atombalesetet követően – amely Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt – a reaktorok biztonságosságával kapcsolatos félelmek miatt Japán összes atomerőművét leállították, s azóta 50-ből csak két blokkban indult újra az áramtermelés.
Az előző kormány még azt ígérte, hogy a 2030-as évekre az ország összes atomerőművét leszerelik, de a decemberben hivatalba lépett Abe Sindzó miniszterelnök a létesítmények mielőbbi újraindítását sürgeti. Ennek oka, hogy az energiahordozókkal gyakorlatilag nem rendelkező Japán jelenleg 90 százalékban importált földgázzal kénytelen fedezni áramellátását, a jelentős energiabehozatal miatt pedig a szigetország az elmúlt hónapokban hatalmas folyó fizetési mérleg hiányt halmozott fel.
Szombaton Tajvanon is tömegek tüntettek az atomenergia ellen, ahol 2015-ig tervezik üzembe helyezni a sziget negyedik atomerőművét. A demonstrálók azt követelték, hogy az új erőművet ne indítsák be, a három működő létesítményt pedig szereljék le.
A megmozdulások során rendőrségi becslések szerint Tajpejben 50 ezren, az ország egészében pedig 68 ezren vonultak utcára.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com