Hulladék

Változó szemétszállítás, új hulladékfeldolgozók

Jövő év január elsejétől életbe lép az a szabályozás, mely módosítja a szemétszállítás néhány eddigi gyakorlatát, hulladékfeldolgozásban pedig egyre jobbak vagyunk. Megvalósulhat a 2020-ra kitűzött cél, a lakossági hulladékok felének újrahasznosítására?

Életbe lépő új szabályok

A jövő év elejétől életbe lépő új szabályozás szerint a szemétszállító cégeknek új kötelezettségeik lesznek. Ezek egyike, hogy kötelesek lesznek felajánlani két különböző méretű hulladékgyűjtő edényt az ügyfeleiknek, melyek egyike nem lehet nagyobb 80 literesnél. Akkor viszont, ha egy ingatlant csak egy tulajdonos lakja, ő nem választhat nagyobb kukát 60 literesnél. Mindenki aszerint választhat tehát, hogy otthonában mennyi szemét keletkezik. Ez a lépés nagyban ösztönözheti a lakosság szelektív hulladékgyűjtését, bár sokak szerint ez a lépés azt fogja eredményezni, hogy a vegyes tüzelésű kazánnal rendelkező lakosok minden szemetet el fognak égetni, ez viszont nagyban növelné a légszennyezettséget és annak egészségügyi kockázatát.

Bevezetik továbbá, hogy a kukákat egyedi azonosítójellel kell ellátni, és ezt ürítéskor leolvassák a szolgáltató cégek, vagyis a nyilvántartás így átláthatóbbá válik. Az új jogszabály azt is előírja, hogy a műanyag-, papír- és fémhulladékot is szelektíven kell elszállítani a szolgáltatóknak, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést már egyre több városban vezetik be, ismerünk olyan példát, hogy a nagyfokú szelektív gyűjtés miatt sűríteni kellett az ürítési gyakoriságot.

2016-tól már csak lebomló anyagú zsákot lehet csak használni, és a zöldhulladékot külön gyűjtőedényben vagy zsákban kell gyűjteni.

A hulladékfeldolgozási rendszer fejlesztése

Idén ősszel 86 dél-alföldi település hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése fejeződhet be, amely 15 milliárd forintból újulhat meg, részben európai uniós forrásból. A fejlesztés során a korábban depókban elhelyezett települési hulladékok helyett, e településeken is bevezetésre kerül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amivel e területen is nőhet az újrahasznosítás aránya. A beruházás részeként Békéscsabán megépítenek egy 120 ezer tonna kapacitású hulladékfeldolgozó-üzemet és válogatóművet, több átrakóállomást és új hulladékudvarokat is létesítenek.

Szintén új hulladékfeldolgozó létesítményeket építenek Salgótarján térségében is, amelyek szintén részben uniós forrásból valósulnak meg, és a rendszer kiépítése a szelektív hulladékgyűjtést segíti majd elő. A fejlesztés 51 kelet-nógrádi települést érint és a beruházás nyomán kiépül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer is. A szelektíven begyűjtött hulladékok aztán a Salgótarján térségi Hulladéklerakóra érkeznek majd, ahol egy újonnan létesített hulladékfeldolgozó gép, válogatómű segítségével válogatják majd szét a különféle hulladékfajtákat. A fejlesztés legnagyobb létesítménye a mechanikai-biológiai előkezelő, melynek segítségével évente 30 ezer tonna vegyesen gyűjtött hulladékot tudnak majd kezelni.

Újrahasznosíthatjuk a szemét 50 százalékát?

A tavaly bejelentett kormányzati cél szerint 2020-ra hazánk a lakossági üveg-, műanyag-, papír- és fémhulladék legalább 50 százalékát szeretné állandó jelleggel újrahasznosítani. Az Európai Unió célkitűzése pedig, hogy Magyarországon 2025-re már semmilyen, anyagában újrahasznosítható hulladék ne legyen elhelyezve.

A jelenlegi helyzet szerint ma Magyarországon több mint 100 ezer tonna üveghulladék keletkezik éves szinten, melynek csak a mintegy 35 százaléka kerül újrahasznosításra. Hazánkban az egy főre eső üveghulladék feldolgozás mértéke csupán 3 kg, míg az EU-ban 30 kg.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com