Otthon

Három és félmillió ember hal meg a beltéri légszennyezettség miatt

Az ENSZ tanulmány szerint többen halnak meg a beltéri légszennyezettség miatt, mint AIDS-ben. A Fejlődő világban a tűzhelyek, míg a modern otthonokban, a tűzhelyek, tapétaragasztók, égésgátlók a fő felelősek a halálozásért.

A modern otthonokban akár sokkal magasabb lehet a levegő szennyezettsége, mint egy fővárosi forgalmas körúton, erre az eredményre jutottak angol kutatók, akik szerint a levegő szennyezettsége akár háromszorosa is lehet a beltérnek, mint egy nagy angliai városnak. Ennek oka, hogy otthonunk dekorálása során rengeteg olyan anyagot használunk fel ami nem természetes. A tapétaragasztókból oldószerek, a festékekből formaldehid, a textíliákból égésgátlók szabadulhatnak fel. A lakásunk díszítésére felhasznált anyagok között alig van természetes anyag. Jellemző, hogy a bútorok sem fából készülnek, hanem bútorlapból, amely egy ragasztott préselt faapríték. De a természetess fabútoroknál a felületkezelés okoz gondot.

A falakra ma már igen ritkán festenek mésszel, elsősorban tapéta, vagy faliposzter, esetleg színezett festék kerül a falakra, amelyek valamilyen ragasztóanyagot, vagy oldószert szinte biztos tartalmaznak. az oldószerek közül a legveszélyesebb a formaldehid, amely közismerten rákkeltő hatású.

Az otthonok legveszélyesebb pontja mégis a konyha. A főzés, sütés során, amennyiben nyílt lángot használunk nitrogén-oxidok, részecskék kerülhetnek a levegőbe, amelyek a közúti forgalom esetén is a levegőbe jutnak. A gyertyák, füstölők használata után is érdemes lehet szellőztetni a kis lakásokban, mert ezek is olyan apró szennyeződéseket juttatnak a szoba légterébe, amelyek aztán akár a tüdőbe is lejuthatnak.

Az ENSZ tanulmány szerint napjainkra már több áldozatot követel a beltéri légszennyezettség, mint a kültéri szmog.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com