Megújuló energia

A GE új beruházása Indiában

A General Electric úgy döntött, hogy 2016-ra megduplázza az indiai szélerőmű-kapacitását, és ennek érdekében 200 millió dolláros befektetéssel szélturbina építő manufaktúrát hoz létre az ország nyugati részén lévő Pune városában. Az indiai kormány pedig úgy, hogy kitárja a kapukat az off-shore szélerőművek előtt.Декоративные гипсокартонные потолки

A GE (illetve annak szélenergia-specialistája, a GE Wind Energy) a Cleantechnika beszámolója szerint zöldmezős berugázásként végzi, és az a cél, hogy a gyáregység mind jelentősebb arányú beszállítói részvétellel valódi lökést adjon az indiai szélenergaiiparnak. A GE azt tűzte ki a punei projekttel, hogy India a jelenleg importált elektromos alkatrészeket is képes legyen idővel legyártani – helyben, helyi felhasználásra. A többi összetevő (mint a lapátok és a blade) a helyi beszállítóktól érkezik.

Az elgondolás mögött a GE önös érdeke is megtalálható: a helyi gyártóbázis jobb versenyt, és eredményesebb részvételt hozhat a GE számára az indiai piacon. Ott, ahol a legnagyobb szereplő, a Suzlon Energy az utóbbi években 5000 MW (összehasonlításul: ez 2 és félszer nagyobb a paksi atomerőművi kapacitásnál) szélenergiakapacitást helyezett üzembe.

A GE elképzelése, hogy főként arra a területre összpontosít, ahol a kisebb szélsebesség nagyobb hatékonyságú technológiát kíván. De azért is jókor született meg az amerikaiak döntése, mert indulási küszöbön áll az indiai kormánynak az a kezdeményezése is, hogy kiemelten támogassák a tengeri szélenergia projekteket. A Cleantechnika ezzel kapcsolatban megjegyzi: mindez aranybánya lehet a nemzetközi szélturbina-gyártóknak (köztük a GE-nek is), akiknek komoly tapasztalaik vannak az ilyen infrastruktúraák fejlesztésben.

(Forrás: hvg.hu)

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com