Vélemény rovat

Újabb gazdasági válság jön?

Válság októberben?

Egy neves, de alternatív kutatóintézet (LEAP), amely előre jelezte a 2008-as gazdasági világválságot, idén nyáron újabb figyelmeztetést, ahogyan ők fogalmaznak „vörös riasztást” adott ki. Úajabb válság közeleg. Előrejelzésük szerint az idén ősszel újabb sokk vár ránk, valamikor szeptember-október táján. Hét területet sorolnak fel, amelyek közül bármelyik kirobbanthatja a válságot.

Említik az Irán-Izraeli konfliktust, az arab tavasz megoldatlan problémáit, az USA katasztrofális eladósodottságát, vagy éppen a nyugati államok bankjainak kritikus helyzetét. Aki figyelemmel követte a gazdasági előrejelzéseket és azok beválását, az nem ad sok hitelt az ilyen előrejelzéseknek, de talán némi figyelmet érdemel ez az intézet, hiszen, míg a vezető elemzők 2007 végén még 2.2%-os növekedést vártak, addig a valóság -2,5% lett. Ellenben a LEAP már 2007 nyarán globális krízist helyezett kilátásba.

Szóval tartsuk szárazon a puskaport, és ideje a kamrát feltölteni. Böjte Csaba tavalyi írásában arra bíztat mindenkit, hogy ” Meg kell tanítanunk a ránk bízott gyerekeket a jég hátán is megélni…A közelgő gazdasági összeroppanástól sem kell pánikolni, – senki nem tudja még, hogy mit hoz a holnap, – de szerintem bölcsen, okosan félre kell tenni a lezser nyári ruhát, és fel kell készülni a komoly mínuszokra, mert biztos, hogy ennek a sok pazarlásnak meglesz a böjtje.” Érthetjük szó szerint, vagy átvitt értelemben is.

De nem azért írok, hogy riogassak. Aki meg akar ijedni, azt könnyedén megteheti a világhálót böngészve. Inkább Böjte Csaba gondolataira hívnám fel a figyelmet. A felkészülésre. Mert lehet, hogy nem lesz újabb gazdasági válság, és a prosperitás kora jön el, de egy kis felkészülés sosem árt. Ha most fektetünk be a megújuló energiákba, most tesszük háztartásunkat energiatakarékossá, most alakítjuk ki saját veteményeskertünket, csak nyerhetünk. Ha jön a válság azért, ha nem akkor pedig azért, mert megélhetési költségeink és függőségünk így is úgy is csökkenni fog.

A 2008-as válság igazi oka

Aki egy kicsit is tájékozódik a jelenlegi válság kapcsán tudja jól, hogy a 2008-as válság nem azért következett be, mert egy bankház csődbe ment, mégcsak nem is a túlzott eladósodottság miatt. Ezek tünetek, nem pedig maga a betegség. A háttérben a környezeti- és energiaválság áll. A közvetlen kiváltó ok pedig az energiahiány. Hogyan? Kérdezhetnék, hiszen nem is tapasztalunk semmilyen energiaválságot! Valóban. Egyelőre a helyzet kevéssé szembeötlő, de mégis.

Az igazi válság valójában 2004-ben kezdődött. Ekkor tetőzött ugyanis a világ kőolaj kitermelése. Ezt követően nem voltunk képesek több kőolajat kitermelni, éppen csak a szinten tartásra voltunk képesek. Ezzel párhuzamosan, a világgazdaság azonban tovább nőtt, vele együtt a népesség is. Évi 1-2%-kal. Mi lett ennek a következménye? A kőolajkínálat nem volt tovább növelhető, a kereslet azonban folyamatosan nőtt, ami árnövekedést eredményezett. A kőolaj ára korábban évtizedekig nem emelkedett 40$ felé (leszámítva a mesterséges hiányt generáló olajválságokat). 2004 évének közepén is 30 $ körül volt egy hordó nyersolaj ára. Ez követően először lassan, majd egyre gyorsabban kezdett el növekedni a kőolaj ára, míg végül a válság kezdetekor egészen fantasztikus magasságba 137$ fölé emelkedett. Ekkor következett be a Lehmann Brothers csődje, amely látszólag elindította a válságot.

Holott a kiindulási pont 2004 volt, amikor is a kőolaj kitermelés növekedése megállt és, de a kereslet tovább nőtt. Négy év elegendő volt, hogy az árnövekedés bedöntse a világgazdaságot. De miért kérdezhetnénk? Nos, a válasz nagyon összetett és itt csak egy nagyon leegyszerűsített válaszra van lehetőség. Mai civilizációnk alapja az olcsó energia. Gondoljuk bele, mennyi fáradtságba kerülne mindazt elvégezni, amit ma teherautóink, légkalapácsunk, repülőink, daruink és egyéb szerkezeteink végeznek el. Ha ez az olcsó energia, aminek az alapja a kőolaj megdrágul, mindent drágává tesz. Aki ezt a drágulást meg tudja fizetni, fenn tudja tartani az életmódját, de fogyasztását vissza kell fognia. Ez vezetett az amerikai ingatlancsődökhöz és döntötte be a világgazdaságot. A végeken persze a drágulást nem tudják megfizetni, ami az arab tavaszhoz hasonló eseményekkel járhat. Aki többet szeretne minderről olvasni, ajánlom a FFEK honlapját, akik az erőforrásválság témáját kutatják.olajár és gazdasági válság

Vörös riasztás

Miért írom le most mindezt? Azért mert a kőolaj ára ismét emelkedőben van, és a cikk írásának pillanatában a Brent nyersolaj hordónkénti ára 117$ dollárra emelkedett. Mindezt úgy, hogy a válság még mai is tart. Csupán néhány hónap volt, amikor a kőolaj ára 40$ dollár környékére süllyedt, majd 2009-ben fittyet hányva a recesszióra újra emelkedni kezdett, és elérte a kritikus 120$ körüli értéket. Nagyjából ez az a küszöbérték, amit a 2008-as válság tanulságai alapján a világgazdaság elbír. Tehát újabb válság jöhet, holott még a korábbit sem voltunk képesek leküzdeni.

A LEAP vörös riasztása tehát nem indokolatlan.

Reméljük, hogy a fenti írás, és a számtalan hozzám hasonlóan gondolkodó, de jóval megalapozottabb kutatóintézet állítása mind téves, és nem ismétlődő válságok előtt állunk. Ha igazunk van, csak egyetlen kiút létezik: új energiaforrások alkalmazása, és energiatakarékosság. Ha nincs igazunk, akkor pedig hamarosan igazunk lesz, és legyünk hálások, hogy van még időnk áttérni a megújuló energiákra. És persze sok egyéb dolgot is át kell értékelnünk, de ez már egy másik cikk témája.

 Önnek mi a véleménye?  Lesz újabb válság? Írja meg nekünk!

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com