Hirek

Aszódi Attila szerint az atomenergia és a megújulók együtt jelentik a biztonságos energiaellátást

atomenergia-megújuló energia

Az atomenergia és a megújuló energiahordozók egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé Magyarország villamosenergia-ellátását – hangsúlyozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerdán, a Vas megyei Bükön rendezett energetikai vándorgyűlésen.

Szavai szerint az atomenergia a Magyarország villamosenergia-szükségletének 40 százalékát képes fedezni az évszázad végéig, 60 százalékát azonban más forrásokból, egyebek között megújuló energiahordozók felhasználásával kell majd biztosítani.     Rámutatott: a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjai a 2030-as években leállnak, így, “ha most nem lépnénk, a jelenlegi hazai kapacitást sem tudnánk fenntartani, és a villamos energia iránti egyre növekvő igényeket sem tudnánk kiszolgálni”.     Emlékeztetett arra, hogy a következő 15 évben Európa-szerte le fognak állni azok a fosszilis bázisú erőművek, amelyek a villamos energia jelentős részét előállítják. A folyamat a villamosenergia-termelőkapacitás 25 százalékát fogja érinteni, ennek pótlásáról gondoskodni kell.
Az államtitkár elmondta, hogy a világon harminc olyan ország van  – közöttük Magyarország -,  amely értő használója az atomenergiának. Ezt a kompetenciát, tudást szavai szerint nem szabad elveszíteni.      Aszódi Attila álláspontja szerint a megújuló energiákban, például a napenergiában komoly lehetőségek vannak, de atomenergia nélkül szerinte nem képzelhető el a magyar villamosenergia-ellátás, ezért Paks2 megépítésére szükség van.     Felidézte, hogy a hatályos energiapolitikai célkitűzés szerint 2030-re körülbelül 16 százalékot érhet el a villamosenergia-felhasználáson belül a megújuló energiahordozók részaránya, de ennél akár magasabb arány is elképzelhető. Emellett jelentős szerepe marad az energiaellátásban a legkörnyezetkímélőbb fosszilis energiahordozónak, a földgáznak is – jelezte.     Aszódi Attila előadásában tájékoztatott arról, hogy Paks2 megépítéséhez már sikerült megszerezni a környezetvédelmi engedélyt és a telephelyengedélyt, ezek jogerősek, valamint megérkezett az összes uniós jóváhagyás is.     Tájékoztatása szerint a jövő nyárra készül el a nukleáris létesítési engedélykérelem, amelyről az Országos Atomenergia Hivatal fog dönteni.     Szavai szerint a munkálatok a paksi telephelyen már a jövő év elején megkezdődhetnek, ennek során a blokkok megépítéséhez elengedhetetlenül szükséges kiszolgáló létesítmények, felvonulási épületek megépítése indulhat meg.     A Vas megyei Bükön szerdán kezdődött vándorgyűlés fő témája  az energia-fenntarthatóság és az innováció. A három napos rendezvényen 700  szakember, köztük az energetikai cégek vezetői vesznek részt.     A vándorgyűlés helyszínén szerdán kiállítás nyílt meg  40 kiállító részvételével, főleg elektronikai termékeket, speciális berendezéseket előállító cégek rendeztek be standokat.

(MTI)

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com