Hirek

Nagyszabású civil környezettisztasági program indult magyar kormánytámogatással Kárpátalján

Tiszta Kárpátalja program

Nagyszabású környezettisztasági program indult civil kezdeményezésre szombaton Kárpátalja 30 magyarlakta településén, a magyar kormány 14 millió forintos támogatásával.

A Tiszta Kárpátalja elnevezésű programot megnyitó beregszászi sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos elmondta: Kárpátalja a Kárpát-medence egyik legszebb fekvésű, természeti erőforrásokban leggazdagabb vidéke, de szomorú, hogy helyenként ellepi a szemét, és mindenki láthatja, milyen szeméttengerré változik a Tisza és mellékfolyói áradáskor. “A program indításával elsősorban azt az igényt és vágyat szeretnénk felszínre hozni az emberekben, hogy teremtsünk önmagunkhoz és természeti örökségünkhöz méltó környezetet egymással összefogva” – tette hozzá.
A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a Tiszta Kárpátalja Program alapötlete Bíró András helyi idegenvezetőtől és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácstól (KMTT) származik. A programot felkarolta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). Megjegyezte, hogy a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága fontosnak és előremutatónak találta a környezettisztasági kezdeményezést, és 14 millió forint támogatást nyújtott az induláshoz. Grezsa István hangsúlyozta: “Tisztában vagyunk azzal, hogy az idei évre tervezett program nem oldja meg az olyan strukturális problémákat, mint a kommunális szemét elszállítása, tárolása vagy feldolgozása. A Tiszta Kárpátalja Program az első lépés, amellyel felhívjuk a figyelmet a jelenlegi helyzet tarthatatlanságára, a közös munka és környezet tisztántartásának fontosságára” – mutatott rá a politikus. Hozzászólásában Viktor Mikulin, Kárpátalja helyettes kormányzója az ukrajnai megye első számú problémájának nevezte a hulladékgyűjtés, -szállítás, -tárolás és -feldolgozás megoldatlanságát. Hangsúlyozta, hogy jelenleg Kárpátalján 3 millió tonna hulladék és 250 illegális szemétlerakó van, s mindez a Tisza és mellékfolyói völgyében. Emlékeztetett arra, hogy a régióban egyetlen hulladékfeldolgozó üzem sincs, sőt helyi forráshiány miatt abbamaradt a Beregszász melletti Makkosjánosiban az Európai Unió által finanszírozott egyetlen kárpátaljai hulladékfeldolgozó üzem építése is. Azt is elmondta, bürokratikus akadályok miatt egy éve nem tudja elérni, hogy a Tisza forrásának környékén működő szállodák és üdülőhelyek a hulladékukat ne a folyóba szórják, hanem egy erre kijelölt helyen rakják le. A vázoltak tükrében nagyon jónak nevezte a magyar kezdeményezésre indult kárpátaljai környezettisztasági programot, egyúttal azt kérve a jelen lévő magyar kormánytisztség-viselőktől, hogy Magyarország nyújtson támogatást a makkosjánosi hulladékfeldolgozó üzem építésének befejezéséhez.
Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke, Karácsfalva polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a Tiszta Kárpátalja Program egy kétnapos környezettisztasági akcióval indult, amelynek keretében pénteken a programba bekapcsolódó 30 település, közte Beregszász iskoláiban szakemberek környezeti szemléletformáló előadásokat tartottak, míg szombaton a magyarországi TeSzedd! akció mintájára mindenütt hulladékot gyűjtenek – emelte ki. “Kezdeményezésünknek két üzenete van: a környezet tisztasága és az önkéntesség. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok lépjenek ki a virtuális világból a valóságba, és tegyenek környezetük tisztaságáért” – fogalmazott.
Az ifjúsági vezető azt is elmondta, hogy a Tiszta Kárpátalja Program másik eleme egy egész évre szóló gondnoki program, amelynek gazdája a KMTT, és amelynek keretében Kárpátalja kiemelt turisztikai látványosságainak környékét tartják tisztán a gondnoki csapat tagjai Kőrösmezőtől Nevickéig. Jelezte, a jövőben a környezettisztasági programot szeretnék kiterjeszteni ukrán településekre is.

(MTI)

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com