Környezetvedelem

Mi folyik itt? A vízerő-hasznosítás helyzete Magyarországon


Miért nem épül vízerőmű Magyarországon, azon belül is a Dunán? Lennének ennek előnyei? A vízerő-hasznosítás hazánkban több, mint két évtizede tabu politikai, döntéshozói körökben. Többek között ezt és a különböző szakmai felek álláspontjait feszegeti a 2014. április 9-én, az Energetikai Szakkollégium által megrendezett nyílt vitafórum.
A magyar vízerő-hasznosítás a rendszerváltás óta igen kényes kérdés szakmai és politikai körökben egyaránt. A Bős és Nagymaros közötti vízlépcső megépítését övező viták és eseménysorozatok következtében tabuvá vált téma még most, negyed évszázad elteltével is csak ritkán kerül felszínre.

Milyen előnyökkel járhat a vízerőmű-építés a magyar villamosenergia-rendszer szempontjából? Mik a vízgazdálkodás érvei? Ha energetikailag valóban kedvező lenne, felülírhatóak-e az ökológiai vonatkozások? Számtalan kérdés vetődik fel a téma kapcsán, melyek megválaszolását ki kell terjeszteni a szakmai berkeken kívülre.

Ennek szellemében az Energetikai Szakkollégium tavaszi, Ganz Ábrahám emlékfélévében kiemelt programjaként rendezi meg a magyar, azon belül is a dunai vízerő-hasznosítás helyzetéről szóló fórumát. A Szakkollégium célul tűzte ki, hogy a rendezvény látogatói átfogó képet kaphassanak a kérdéskörről, emellett feladatának tekinti, hogy a téma több évtizedes tabujellegét feloldja, és előremutató módon a vízenergia felhasználását érintő viták nyílt, a társadalom tájékoztatását is magába foglaló jellegét elősegítse.

Ennek érdekében a fórumra az érintett szakterületek képviselőit hívjuk meg. A résztvevők hallhatnak majd az energetikai és vízgazdálkodási vonatkozások mellett az ökológiai álláspontról is. Cél, hogy a program végén a hallgatóság az elhangzott információk ismeretében már megalapozott véleményt alkothasson a vízerő-hasznosítás indokoltságát illetően.
Az Energetikai Szakkollégium szeretettel vár mindenkit április 9-én a BME I épület 28-as előadójában!
Részletes információk a www.eszk.org/forum oldalon érhetőek el.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com