Környezetvedelem

Népi játékok és modern webáruházak

Most nyílván azt várjátok egy zöld oldalon, hogy ódákat regéljek a népi játékokról és a sárba tiporjam a modern játékokat. Nos, nem fogom. Szerintem a játék webáruházaknak, épp úgy megvan a szerepük, mint a hagyományos játékoknak.

Nem vagyok pedagógus, csak gyakorló apuka és egy hagyományőrző és környezetvédő civil szervezet önkéntese. Azt hiszem, azt aligha kell bizonygatni, hogy a játéknak kulcsszerepe van a gyermekek egészséges fejlődésében. Szülőként inkább már az jelenti a nehézséget, hogy milyen játékot is adjunk gyermekünk kezébe. Biztos láttatok már ti is olyan gyerekszobát, ahová csak jelentős küzdelmek árán lehet behatolni a plüssállatok seregei között, és persze ott a másik véglet a „nem adok műanyag játékot a gyermekem keze ügyébe”. Azt hiszem egyik út sem helyes, inkább az arany középutat célszerű választani.
Mit szoktak a modern játékok ellen felhozni? Zöld körökben az első dolog a fogyasztás. Tehát, hogy túl sok a játék, túl sok a tárgy. Nos, ez igaz, de legyünk őszinték ez rajtunk múlik. Lehet alakítani társasjáték klubbokat, el lehet menni baba-mama klubba, lehet játékot csereberélni, és örökölni is. Ha összefog ,egy kisebb közösség a gyerekek többféle játékkal találkoznak, mint amennyit egy-egy szülő képes megvenni. A fogyasztás túlzott mértéke tehát nem a modern játékok hibája, hanem a mi döntéseinkké.
Másik érv az egészségügyi kockázat szokott lenni. Izgatja a szem és az orr érzékeny nyálkahártyáját, könnyezésre és orrfolyásra késztet, gyulladásos vagy allergiás bőrgyulladáshoz vezet. Tudjuk mi az? A fűrészpor. A fával dolgozók körében a szaglószervi és légzőrendszeri rák kialakulásának lehetősége 5-40-szer nagyobb, mint a nem fával dolgozók körében. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a modern játékok egészségesebbek, csak azt, hogy ne csapjuk be magunkat, és ne essünk át a ló túloldalára. Igen, a modern játékok is tartalmazhatnak toxikus összetevőket, de a természet is. A félelem a modern ember betegsége. A magyar nyelv nagyon bölcs, azt mondja „fél-elem”, szemben az „egész-séggel”. A félelem a tudás hiánya. Csak attól tartsunk, ami valós kockázatot jelent, és ne attól, amit a média generál.
Harmadik érv, amit a modern játékok ellen fel szoktak hozni a közösség ellenesség. Én ezzel sem értek egyet, egyrészt vannak nagyon jó társas-játékok is, másrészt mi felnőttek teremtettünk egy individualizmuson alapuló világot, ne csodálkozzunk rajta, ha az egykék nem a társasjátékokért lesznek oda.
Egyszóval én nem hiszek nagyon a szembeállításban. Böjte Csaba mondta, hogy még a Facebook is válasz egy imára. Meglehet rajta találni ismerőseinket, rég elfeledett osztálytársainkat, fel lehet venni velük a kapcsolatot. Lehet jól használni, és rosszul. Játszhatok én otthon a gyermekemmel köcsögtörést és mocsárjárást is, de leülhetek vele legózni is. A lényeg szerintem nem a mivel, hanem a hogyan. És a kivel.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com