A hűtők energiatakarékos használata a kiválasztásnál kezdődik, hiszen nem mindegy, milyen energiabesorolású hűtőszekrényt vagy fagyasztót vásárolunk. Ma már egy B kategóriás készülék is energiafalónak számít, sőt az A-s kategóriásnál is jobbak az A+ vagy A++ besorolásúak (minél több a plusz jel, annál kevesebb energiát fogyaszt majd a megvásárolni kívánt termék.) Keressük fel a rankitz.hu oldalt, ahol nagyon sok jó vásárlási tanácsot olvashatunk arról, hogy hogyan válasszunk hűtőt.
A hűtők használata során is sokat megtakaríthatunk a felhasznált energia csökkentésével. Tévhit az, hogy nyáron hidegebb hőfokra kell állítanunk a hűtő hőmérsékletét, hiszen ilyenkor is elegendő, ha 6-7 C fokon tartjuk az élelmiszert. Igyekezzünk, hogy minél jobban teli legyen a hűtőnk, ez főleg a fagyasztóra igaz, amely sokkal kevesebbet fogyaszt, ha teli van, mintha félig üres, mivel a fagyasztott élelmiszerek egymást is hűtik. Ne nyitogassuk a hűtők ajtaját, gondoljuk át előre, hogy milyen dolgokra van szükségünk belőle, és azokat egyszerre vegyük ki! Ha sűrűn nyitogatjuk, akkor a hűtőbe melegebb levegő jut, amit le kell hűtenie, emellett a magasabb páratartalom bejutásával a jégképződéshez is hozzájárul. Ne feledkezzünk meg a leolvasztásról sem: rendszeresen olvasszuk le a hűtőt, hiszen már egy fél cm-es jég is akár 30 %-kal növelheti a villamos energia fogyasztásunkat!