Biomassza

Biomasszával fűtött norvég középiskola

A Trondheim közelében lévő iskola fűtése egy modern kazánban elégetett fapellet és faapríték segítségével történik.

Norvégiában a hideg időjárás miatt különösen fontos szerepe van a fűtésnek. Így van ez annál a Trondheim melletti középiskolánál is, amit nemrégiben volt alkalmam meglátogatni. A középiskolába 350 gyerek jár – az ő jó közérzetükről gondoskodik egy kazán, amit az iskola mellett egy külön kisméretű épületben helyeztek el.

A kazánt a 2008-ben alapított Nord Energi cég építette és üzemelteti. A vállalkozás létrejötte óta 35 berendezést adott el, ezekre 10-20 éves üzemeltetési szerződéseket kötnek – mondta el Lars Kåre Valla piaci tanácsadó. Hozzátette, hogy az elektromos áram ára nagyon alacsony Norvégiában: a biomasszával termelt energia átvételi ára 10 euró cent / kW, a normál áramé pedig 5 euró cent / KW. Ezen skandináv országban a kormány igyekszik védeni a környezetet, ezért gazdasági támogatást ad a megújuló energia termelésére. Az általunk megtekintett létesítményre 300 000 norvég korona támogatást kapott a beruházó az államtól. Ugyanakkor sokszor túl alacsonynak bizonyul a támogatás ahhoz, hogy megvalósuljanak a tervek.

A középiskolában elégetett fapelletet korábban a létesítménytől 60 km-re termelték, de ott tavaly tűzeset történt, így most Svédországból importálják az égetnivalót. A berendezésben mindent az automatika irányít, így nem dolgozik itt senki a helyszínen. A létesítményt számítógépes távirányítással működtetik, és havonta egyszer töltik fel pellettel. A keletkező hamut talajjavításra használják erdőkben. A kéményből csak kevés füst távozik, ez inkább csak télen látszik.

Jövőre bővíteni fogják az iskolát, és a tervek szerint egy jóval nagyobb kazánt fognak üzembe helyezni – az így termelt energiát más iskoláknak és sportlétesítményeknek fogják eladni.

Forrás: greenfo.hu

 

 

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com