Energiatakarékosság

CSOK: mennyire terjedhetnek el a passzívházak?

A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetésével ma már nem csak a használt lakások vásárlására kaphatunk állami támogatást, hanem a támogatás új lakásokra is igénybe vehető. Mivel a jelenlegi új lakás-állomány a várható keresletet nem fogja tudni kielégíteni, új lakások építésére lesz szükség. A kérdés csak az: vajon előnyben részesülnek-e az energiatakarékos, passzív házak vagy az energiahatékonyság kérdése nem lesz annyira hangsúlyos az új házak építésénél?

CSOK új lakásokra

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) idén januári módosításával a döntéshozók lehetővé tették, hogy ne csak használt lakás vásárlására lehessen igénybe venne a támogatást, hanem új lakások vásárlására és építésére is. Ez egy nagyon kedvező lehetőség mindazoknak, akik egyébként is szándékoztak lakást vásárolni(most megtehetik, hogy egy békéscsabai eladó lakás helyett újat építsenek vagy vásároljanak), de azoknak is, akik a támogatásnak köszönhetően a közeljövőben nagyobb vagy kertes családi házba tudnak emiatt költözni. Mivel a válság évei alatt nem sok új lakás épült, ezért a megnövekedett lakásigényt a beruházók jelenleg nem tudják kiszolgálni. A rendszer tényleges beindulására emiatt várni kell: a támogatást igénybe vevők két dolgot tehetnek, vagy megvárják, amíg elegendő új lakás épül a piacon vagy saját maguk kezdenek új lakás építésébe.

A CSOK feltételei

Vizsgáljuk meg a családi otthonteremtési kedvezmény új lakásokra vonatkozó feltételeit!

A támogatási összeg alapvetően két dologtól függ: a család gyermekeinek számától (vagy a meglévő vagy a születendő) és a lakás négyzetméter nagyságától. A vissza nem térítendő támogatás legmagasabb összege egy min. 60 négyzetméter hasznos alapterületű lakás vagy egy min. 90 négyzetméter hasznos alapterületű családi ház és 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint. A jogszabály nem szabja feltételül a házasságot, elegendő az élettársi kapcsolat megléte is.

Az új lakás építésének szabályai – szükséges-e az energiatakarékosság?

Az állami támogatás igénybevételének számos feltétele van, mi most csak az új lakás építésének feltételeit vizsgáljuk, csak az építendő lakás szempontjait alapul véve (tehát nem vizsgáljuk a gyermekek számának, a családi állapotnak, stb. a feltételeit).

Új lakóingatlan esetén a csok a bekerülési költség kifizetéséhez igényelhető, vagyis az alapozási munkálatok költségeitől a lakhatás feltételeinek megteremtését célzó költségekig. Az újonnan épülő lakásnak a következő feltételeknek kell megfelelnie a már említett méretbeli feltételeken túl:

  • 12 m²-nél nagyobb lakószobával és főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik.
  • egyedi fűtési móddal, közműves szennyvízelvezetéssel (esetleg egyedi szennyvízkezelő berendezéssel), közműves ivóvíz-szolgáltatással (esetleg kút) rendelkezik.

(A részletes szabályok a rendeletben olvashatók).

Energiatakarékosság szempontjából a passzívházak a legmegfelelőbbek, melyekből egyre több épül Nyugat-Európában, ám Magyarországon csak elvétve lehet ilyet látni. Mivel az új csok sem tartalmaz energiatakarékosságra vonatkozó kitételt az új lakások vonatkozásában, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben várható lenne a passzívházak elterjedése hazánkban. A passzívházak építését ma még drágának tartják, minden száz épületre csupán kettő jut. Ugyanakkor az is tény, hogy a bekerülési költségük valóban magasabb, mint a hagyományos házaké, ám a rezsiköltségeken igen sokat lehet spórolni a későbbi években, bár a megtérülési üteme valóban lassúnak tekinthető.

A családi otthonteremtési kedvezmény támogatási összegéből aligha fognak passzívházak épülni (esetleg elvétve), csupán akkor, ha pótlólagos forrásokat is mellé tud rakni egy-egy család.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com