Környezetvedelem

Fukosima, akár több ezer halálos áldozat is lehetett

Mintegy 130 ember halálát okozhatta a Fukosimai erőműt követő radioaktív sugárzás, és további 180 ember rákos megbetegedése köthető az erőműben bekövetkezett katasztrófához. A 2011. márciusi földrengést követő atomerőmű baleset hatását a Stanford Egyetem kutatói vizsgálták meg.

A kutatók a bizonytalanságok miatt igen széles tartományban adták meg a halálesetek számát , becslésük szerint 15 és 1300 ember halála köthető a fukosimai atomerőmű baleset direkt sugárzásához. Ezen túlmenően a tudósok véleménye szerint 24 és 2500 ember daganatos megbetegedése és halála köthető közvetve a radioaktív sugárzáshoz.
Az Energy and Environmental Energy szaklapban megjelent publikáció állítása szerint valamilyen mértékben az összes japánt érintette a sugárzást, és a halálos áldozatok száma valószínűleg a 130 direkt és 180 közvetett halálesetre becsülhető.
A Stanford Egyetem kutatói a radioaktív kibocsátás 19%-a jutott a szárazföldre, és a halálozás mértéke lényegesen nagyobb lett volna, ha a sugárzás nagy része nem a tengerbe jut. A kutatók eredményeiket egy három dimenziós globális atmoszférikus modell alapján kapták, amely segítségével kiszámítható volt a szennyeződés terjedése és koncentrációja.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com