Környezetvedelem

Greenpeace – Zara:1:0

A Zara, a világ egyik legnagyobb divatárú kiskereskedője és anyavállalata, az Inditex elkötelezte magát arra, hogy 2020-ig teljesen száműzze a veszélyes vegyszereket a termelési folyamatából – közölte a Greenpeace csütörtökön.

A környezetvédelmi szervezet Detox elnevezésű kampánya régóta kritizálja a textilipar által elsősorban a fejlődő országokban okozott környezetszennyezést.
A spanyol divathálózat már a nyolcadik márka, amely kizárja a veszélyes vegyszereket a termékei előállításának folyamatából. A Zara döntése vonatkozik egyebek között az alkil-fenol-etoxilátokra – az ehhez a csoporthoz tartozó a nonilfenol-etoxilátokra -, amelyeket a mosási, illetve színezési folyamatoknál alkalmaznak, és amelyek hormonális változásokat okozhatnak. A perfluorált kemikáliák használatáról is lemond a jövőben a Zara.
A Zara arra is ígéretet tett, hogy 2013-ig 20 beszállítóját arra kötelezi, hozza nyilvánosságra a veszélyes vegyszerek kibocsátására vonatkozó adatokat. A következő év végéig ez már 100 beszállítóra vonatkozik majd.
“Ha a legnagyobb divatkereskedő képes erre, akkor más márkák számára sincs már mentség arra, hogy veszélyes anyagok nélkül teremtsenek divatot” – hangoztatta Claudia Sprinz, a Greenpeace fogyasztóvédelmi szóvivője.
Forrás:MTI

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com