Napenergia

A napelemek előnyei

A hagyományos energiaforrásaink árának emelkedése ma már az átlagember figyelmét is ráirányítja az alternatív energiatermelés lehetőségeire. Eljutottunk ugyanis arra a pontra, hogy már annyira “fáj” a csekkek kifizetése, hogy egyre többen készek keresni a változtatás útját.

Az önellátásnak és a takarékosságnak ez az útja pár éve ugyanúgy járható, mint a háztáji kert vagy a kerékpárral közlekedés. A legfontosabb különbség az, hogy a megújuló energia használata semmilyen kényelmetlenséget vagy lemondást sem kíván a használójától. Sokan pár év után el is feledkeznek róla, és csak akkor jut ismét eszükbe, mikor egy ismerősük panaszkodik a magas számlákról. Ekkor persze automatikusan megjelenik a széles mosoly.
Magyarországon a megújuló energiában az egyik legnagyobb lehetőség a napelemek használata. A napelemes rendszer ugyanis elektromos áramot állít elő, ami a legáltalánosabban használt energia és gyakorlatilag mindenre használható. A fűtés, világítás, mosógép, TV, légkondicionálás, főzés, vízmelegítés mind működik elektromos árammal, ezért sokan például a gázt már be sem köttetik a házukba. (Így egy jelentős veszélyforrást is ki lehet zárni életünkből.)
Mivel ez a technika Magyarországon még viszonylag ismeretlen, ezért az emberek fejében még sok kérdés és sok téves információ van. Ezek közül az első számú (nem véletlenül) az árra vonatkozik. [google336]
A napelem sokak számára egy úri muri, vagy valamilyen zöld bohóckodás, de semmiképpen nem egy gazdaságos és komoly energiatermelés. Számukra a legmeggyőzőbb érv az aktuális árak bemutatása.
Mivel a napelemek piaca az utóbbi 5-10 évben hatalmas tudományos és gyártói fejlődésen esett át, így egyszerre nőtt a rendszerek hatékonysága, és a nagybani gyártás miatt csökkent a napelemek ára.
Meglepő lehet az adat, de gazdasági előrejelzések alapján 2013 az az év lesz, amikor átbillen az eddigi statisztika, és olcsóbb lesz napelemmel előállítani az áramot, mint hagyományos energiaforrásokkal. (Olaj, gáz, szén…) Ez viszont olyan jelentős változás lesz, hogy alapjaiban változtatja meg az energiához, és azon belül a megújuló energiához való viszonyunkat.

Szuhi Attila

Szuhi Attila az Energiahir.hu egyik alapító tagja. Eredeti végzettsége geográfus, jelenleg tudományos segédmunkatárs. Szakterülete a levegőtisztaság-védelem, környezeti ügyek. Írjon neki:szuhia[kukac]valaszuton.hu G+ https://plus.google.com/117580315744520725537/

More Posts - Website - Google Plus

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com